måndag 3 februari 2014

Danska skola avstod tilltänkt skolutbyte i Malmö

En 8:de klass från Hjalleseskolan, Odensen i Danmark skulle i december 2013 besöka en klass på Östra skolan i Malmö, för ett utbyte. Den danska klassen har global profil och vill knyta kontakt med en värnklass utomlands. Under besöket var det tänkt att de danska ungdomarna skulle bo hemma hos de svenska eleverna. Hjalleseskolan backade dock ur projektet efter att föräldrarna undersökt skolan deras tonåringar skulle besöka, och det framkom att den hade elever från hela Malmö, även den ökända stadsdelen Rosengård. Föräldrarna sa att de inte ville skicka sina barn till Malmö för att staden kändes för "otrygg". Svensk översättning, man vill inte släppa i väg sina 14 åringar och riskera att just dem skulle får bo hos Mohammed i Rosengård istället för hos Carl-Johan bosatt i Limhamn. 

Det här tycker jag precis speglar dagens pk samhälle. Man låter gärna sina barn gå i en klass som har global profil, för att redan från börja låta sina barn lära sig mer om andra kulturer och blir mer internationellt medvetna, vilket är viktigt för de kommande generationen, då avstånden i världen krymper. Men det ska vara under ordnade former, just det ja... Ens barn ska enbart utsättas för fina kulturella utbyten.

Jag skänker en tanke åt eleverna på Östra skolan i Malmö. Det känns hårt att så unga människor ska behöva ratas pga av vuxenvärldens fördomar. Jag vågar inte tänka på hur ledsna elverna säkert blev, och då menar jag givetvis inte över att de danska ungdomarnas besök uteblev, utan för att vuxenvärldens fördomsfulla sanning slog dem i ansiktet. De duger inte, de är inte tillräckligt bra sällskap åt danskarnas barn. Det är inte bra för ungdomarnas självförtroende. 

Men, om man vänder på det, handen på hjärtat, hur många hade vågat låtit sin 14 åriga dotter tillbringat kvällar och nätter i Rosengård? Nej precis, inte om det gäller MITT barn.

Samhället är fullt av fördomar, och det krävs stora insatser för att motverka detta! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar