måndag 15 april 2013

Ja eller nej till läxor i skolan

Att ge eller att inte ge läxor, det är frågan…

Ska lärare få ge elever uppgifter som ska lösas i hemmet eller är det orättvist mot de elever som saknar förutsättningar att göra skolarbete hemma? Att barn och ungdomar har olika förutsättningar i skolan beroende på socioekonomisk bakgrund är känt och detta påverka givetvis möjligheten att göra läxor. I vissa hem finns det kanske skrivmateriel, böcker, uppslagsböcker, datorer med internet samt föräldrar som motiverar barnen och hjälper dem med läxorna.  Hos andra familjer finns kanske inga pennor eller välfyllda bokhylla. Kanske är man trångbodda och har skrikiga småsyskon vilket leder till utebliven studiero. Föräldrar kanske saknar både kunskap och intresse för barnens läxläsning, vilket leder till att dem blir ogjorda.
Visst är det synd om barnen som har sämre förutsättningar till läxläsning i hemmet. Men att ta bort lärares möjlighet att ge läxor på grund av att alla inte får samma förutsättning att göra läxor hemma är fel på många sätt. Det är mycket i samhället som man måste ta bort om man hela tiden ska utgå från att  inget ska vara orättvist för någon.

Något som talar för läxor är att det lär barnen att tidigt ta ansvar för sina studier. Ett tungt argument för läxor tycker jag är att de förbereder barn inför akademiska studier, där det bygger på att man ansvarar för sina studier och studerar i hemmet. Något som talar emot läxor är, som jag tidigare nämnt att det är orättvist mot de barn som kommer från resurssvaga hem. Vidare menar några att det är kränkande mot barnen eftersom de tvingas ägna delar av sin fritid åt att studera.  Andra menar att det ur föräldrarperspektiv är tungt och tidskrävande när barnen tar med sig läxor som de förväntas hjälpa till med.
Det känns komiskt och skrämmande att det finns vissa vuxna i Sverige år 2013 som tycker att det är kränkande mot barn när de att får hemläxor.  Man menar att vuxna inte behöver ägna något av sin fritid åt att jobba så därför ska inte barn behöva plugga på sin fritid. Vad är detta för argument? Det finns många vuxna som gör delar av jobb på fritiden, t ex lärare som kanske inte hinner med alla administrativa arbetsuppgifter på arbetstid. Det är väl bara bra för barn att de tidigt får lära sig att man ”inte kan ha roligt jämt”. Man kan inte alltid spela datorspel!

Ett sätt att få bort orättvisproblematiken kan vara att ge barnen läxor som inte kräver tillgång till internet eller andra böcker. Saknas det pennor i hemmen kan man låna med sig en från skolan. För de resurssvaga barnen kan det även vara bra om det finns möjlighet att läsa läxor på fritids tillsammans med fritidspersonal.
Jag tycker att det är självklart att lärare ska få ge läxor till barn redan när de börjar i skolan. Föräldrar som gnäller över barns läxor borde tänka efter innan de skaffar barn. Det är klart att det  är tidskrävande för föräldrar när barnen kommer upp i skolåldern. Man kan ju inte förvänta sig att det enda man behöver göra som förälder är att baka kakor med barnen eller att skjutsa och hämta till idrottsaktiviteter. Jag tycker att det är viktigt att alla barn redan från skolstarten får möjligheten att förbereda sig inför de senare åren i grundskolan, gymnasiet och universitetsstudier. Ju äldre man blir desto mer krav kommer det ställas på barn att kunna studera hemma för att nå ett gott reslutat i skolan och slutligen få en akademisk utbildning eller en yrkesexamen. Läxor får man även på de yrkesförberedande programmen på gymnasiet samt andra yrkesutbildningar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar