onsdag 3 april 2013

Ska kamphundar förbjudas i Sverige?

Attacker från så kallade kamphundar är ett problem i Sverige. (Till kamphundar räknas raser som pitbullterrier, bullterrier och Rottweiler. ) Vissa politiker vill förbjuda vissa hundraser som räknas till kamphundar. Frågan är om det är rätt väg att gå? Uppnår man den önskade effekten; färre attacker och ökad trygghetskänsla för medborgarna, genom att lagstifta ett förbud mot vissa hundraser?

I Danmark har man sedan 1 juli 2010 förbjudit hundraser som räknas till kamphundar. Det har gått nästan 3 år sedan denna lag infördes, men den har inte gett någon som helst effekt. Det sker lika många attacker som innan lagen infördes.
Sverige borde lära sig av vad som hänt i Danmark. I stället att se det största problemet i själva hunden borde man problematisera ägandet av kamphundar istället. Det borde ställa högra krav på ägarna, än vad det görs i dag. Att förbjuda vissa hundraser är inte rätt väg att gå tror jag. Man måste hitta andra vägar för att stoppa problemen, t ex genom obligatoriska hundkurser som leder till hundlicens, för blivande ägare. Denna licens ska kunna dras tillbaka om hunden missköter sig, och detta leder alltså till att just denna ägare inte får ha en kamphund. Det är bättre att förbjuda olämpliga hundägare än att förbjuda vissa hundraser!
 
Artikar i urval:
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar