måndag 22 april 2013

Tvingades skylta med bh storlek

För några år sedan införde underklädeskedjan Change en regel om att de anställdas namnskyltar förutom namnet även skulle innehålla butiksbiträdets bh storlek. Enligt VD Susann Haglund var detta ett led i att öka servicen till kunderna.

Många anställda hos Change reagerade negativt på detta krav och ansåg det som kränkande att behöva avslöja bh storlek för butikens kunder. Några hörde av sig till facket, handels, som tog detta på stort allvar, eftersom de berörda är unga kvinnor i en utsatt position. Ärendet har tagits upp i arbetsdomstolen (man företrädde en ung kvinna), och nu i dagarna (10 april 2013) har kvinnan fått rätt. Change fälls för könsdiskriminering och tvingas att betala 50 000 kr till en före detta anställd.
Vad är egentligen syftet med att tvinga den kvinnliga delen av personalen skylta med sin bh-storlek? Det är märkligt att påstå att det på något sätt skulle förbättra kundservicen. Man blir väl inte en bättre försäljare för att kunden vet vilken bh storlek man har? Och ur kundens perspektiv, går en kvinna in i en underklädesbutik i syfte att köpa en bh har hon nog mer nytta av en expedit som är påläst om vilken bh som passar vissa bröst, än en expedit som avslöjar sin bh storlek!?

Det känns väldigt oseriöst att låta sin personal avslöja bh storlek för kunderna. Vem tar en sådan butik på allvar?
Artiklar i urval

 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar