tisdag 9 april 2013

Sjuksköterskeyrkets låga löner

Då och då blossar debatten om sjuksköterskors lön och löneutveckling upp. Många inom yrkeskåren är missnöjda över den låga lönen eftersom yrket kräver högskolestudier och man har ansvar för människoliv.  Man skulle kunna tro att en eventuellt speciallisering skulle kunna ge en möjlighet till lönelyft, men ibland kan det straffa sig eftersom du hamnar i lägsta lönekategorin för nyexaminerade specialistsjuksköterskor. 

I dag kan ingångslönen vara så låg som 21000 kr på många ställen i landet och möjligheten till god löneutvecklingen är nästan obefintlig. Röster höjs för att ingångslönen ska vara 24000 kr.

Några chefer försöker lugna sina anställda sjuksköterskor genom att berätta att sjuksköteskeyrket är ett kall och att det inte är lönen som ska vara den främsta drivkraften utan den goda gärningen man gör. Man får räkna med låga löner om man väljer sjuksköterskeyrket. Pinsamt argument som kanske fungerade på 1800-talet. Egentligen handlar de låga lönerna om att skjuksköterskeyrket är ett kvinnodominerat yrke och därmed har yrekt låg status och lönerna är låga.

Det är stor sjukaköteskebrist i landet i dag och den kommer att öka. Det kanske är dags att vakna och inse att om man ska locka människor till sjuksköterskeyrket krävs det att man erbjuder skäliga löner och inte att man predikar att yrket är ett kall!

Artiklar i urval:

DN 1   DN 2   DN 3   DN 4  GP   Sveriges radio   SvD 1  SvD 2  SvD 3  SvD 4
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar