onsdag 27 mars 2013

Earth hour = pinsamma timmen

Den 23 mars 2013 var det dags igen för det pinsam PK jippot earth hour.  Den internationella kampanj som går ut på att man ska släcka ned all belysning och ”onödiga apparater” en timme för att visa sitt stöd för klimatfrågorna, har gått av stapeln sista lördagen i mars sedan 2007. Så väl privatpersoner som offentliga aktörer deltar i miljömanifestet, alla vill vara med och visa att det för i alla fall en timme bryr sig om klimatfrågor. För privatpersoner ska earth hour gärna vara lite mysigt, man samlar hela familjen i soffan, tänder levande ljus och äter tonvis med godis och ägnar inte en tanke på vår värld som håller på att gå under på grund av människan skiter i miljön. Självklart lägger man upp en bild på facebook för att visa hur duktig man är! För de offentliga aktörerna som t ex myndigheter och kommuner handlar det om att samla gratis PK-plus poäng hos medborgarna.

Earth hour känns bara så onödigt och skenheligt. Hur många hushåll som släkt ljuset under earth hour har något klimatengagemang resten av årets timmar när det ör PK att ha ljuset tänt?  År 2013 deltog 210 av Sveriges kommuner i miljömanifestet, jag undrar hur många av dessa kommuner som t ex har sopsortering ute i sina verksamheter?
Det går bra att engagera sig i klimatfrågor när det kräver minimala insatser, släcka ljuset 1 timme och lägga upp en facebookbild (från sin smart phone som inte är avstängd) är inte svårt, men att ha en livsstil som bidra till en hållbar utveckling genom att  t ex: sopsortera, köra bil mindre, sänka värmen i huset, resa mindre med flygplan m.m året är de få som orkar göra.

Earth hour måste pågå hela året -  arbeta långsiktigt med klimatfrågor!

Ett urval av artiklar som tar upp earth hour:
























 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar