söndag 24 mars 2013

Tv-programmet Idol ur ett genusperspektiv

TV-programmet Idol sändes i Sverige mellan åren 2004-2011. Efter ett uppehåll år 2012, står det nu klart att det blir ett Idol 2013 (i år). Programmet har upplägget att det först är några auditiontillfällen där en jury gallrar bland de sökande, och de som gått vidare får sedan delta i några kvaltillfällen för och vinnarna får sedan tävlar i veckofinaler tills det bara återstår två som gör upp om att bli årets idol och får ett skivkontrakt.

Idol har under tiden det sänts varit omdiskuterat av många anledningar. En av dem är genusaspekten. Både i kvaltävlingarna och i veckofinalerna har tjejerna haft det svårare att gå vidare, och det har sett lika ut i varje säsong.  Detta tycker man är skandal i PK-landet Sverige, för att det är orättvist mot de talangfyllda tjejerna som åker ut. Många tror att denna ”tjejslakt” sker på grund av att de som tittar på programmet är unga tjejer som röstar på söta killar. De som röstar väger oftast inte in musikalisk talang, utan röstar efter hur söt deltagarna är och vilket kön deltagaren har. De kvinnliga deltagarna blir alltså inte bedömda efter deras kompetens (musikaliska förmåga) utan efter sitt kön.  Man är ingen söt kille som drar åt sig röster, och det är så orättviiist!
Tv 4, som håller i produktionen har under flera år grubblat på hur programmet ska bli mer jämställt och år 2011 trodde man att man hittat det ultimata upplägget för kvalet. I stället för att låta varje kvalprogram innehålla deltagare av båda könen som man tidigare gjort valde man att låta tjejerna och killarna tävla i separata program och på så sätt få exakt lika många tjejer och killar till veckofinalerna. Tyvärr blev tjejerna inte nöjda med det heller, för att man hävdade att det var ”tjejerna år” 2011, dvs att det fanns fler duktiga tjejer än killar i årets startfält.  Vilket betydde att tjejerna ansåg att konkurrensen var större mellan dem än mellan killarna, och det betydde att duktiga tjejer skulle komma att missa finalen för att mindre talangfyllda killar fick en finalplats.  

Det är inte lätt att vara lättkränkt tjej. Snacka om gnälliga deltagare. TV 4 ändrar upplägg, och använder sig av kvotering för tjejernas chanser ska öka. Sen blir man missnöjda eftersom kvoteringen inte gynnar den egna gruppen. Idol-juryn har wildcards som ska dela ut och man tänker så här när man ska bestämma vem som ska få dem:

Det kan ju hända att vi väljer fyra tjejer, säger Anders Bagge, 43
 
– Jag tror inte att vi kommer att välja två killar och två tjejer på fredag. Den diskussionen var över redan i dag. Det skiter vi fullständigt i. Nu måste vi vara rättvisa och skita i kön, säger Bard.

Man ska alltså strunta i kön och endast fokusera på kompetens när man ska del ut wildcarden. Det känns rätt så komiskt hela situationen.  Svensk dubbelmoral när det är som bäst !

Å ena sidan ska man försöka kvotera in fler tjejer i finalen, å andra sidan ska man dela ut wildcard utifrån kompetens och inte kön. Allt för att gynna de kvinnliga deltagarna i tävlingen. Detta är Sverige år 2011. Är det någon som är förvånad?


Aftonbladet   SvD    Metro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar