måndag 18 mars 2013

Flicka med kromosomfel nekades leka i IKEA:s bollhav

Den 15 maj 2009 var Annica NordinIKEA i Malmö tillsammans med sina två barn. Annicas  5 åriga dotter Filippa som har en ovanlig kromosomfel ville leka i varuhusets bollhav, men på grund av sitt handikapp nekades hon tillträde till bollhavet. Personal och chef hänvisade till säkerhetsskäl när de sa nej.

Jag har aldrig blivit så kränkt. Alla andra barn var välkomna, men inte mitt barn, säger Annica Nordin.

Annica Nordin kände sig alltså kränkt och ansåg att Filippa blivit utsatt för diskriminering på grund av sitt handikapp och DO anmälde IKEA i Malmö som lade ner fallet. Istället togs det upp i tingsrätten och IKEA fick rätt. Familjen drev fallet vidare till hovrätten som i dag (20130318) slog fast domen.

I dag känner man sig kränkt och diskriminerad för minsta lilla. Hade det inte varit värre om de sagt ja till Filippa och hon hade skadas i bollhavet, då hade ju mamman blivit kränkt på grund av det?! Det är dock synd om den lilla flickan som tvingades höra att hon nekades tillträde till bollhavet på grund av sitt funktionshinder.  Det kanske hade varit på sin plats att modern ring till IKEA i Malmö innan familjen åkt dit för att höra om det kunde vara några problem att få vara i bollhavet om man har ett handikapp? I dag har man bara rättigheter och inga skyldigheter.


DN 1   DN 2   GP   SvD 1   SvD 2    SvD 3    Sydsvenskan 1   Sydsvenskan 2     Sydsvenskan 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar