fredag 22 mars 2013

Svenska skolsystemet och segregationen

SR , lärarnas nyheter och DN berättar om att internationella experter varnar för farorna med den extrema valfriheten i svenska skolsystemet. Man menar att friskolereformen från tidigt 90-tal bidrar till att öka segregationen. Utifrån en undersökning om vilket motiv som ligger bakom skolval hos svenska familjer har man kommit fram till att medelklassen väljer bort skolor med blandad social och etnisk sammansättning.

Jag höjer ett ögonbryn när jag läser detta. Svenska skolsystemet har väl alltid varit en bidragande faktor till det segregerade svenska samhället?!

Känns lite överdrivet att börja ropa fara för ökända gettofierade skolor som inga medelklassbarn vill går på. Sämre och bättre skolor har alltid funnits i Sverige. Skolor med dåligt rykte har alltid ratats av högutbildade medelklassfamiljer! Före valfriheten var man bara ytterst noggrann med valet av bostadsadress. Eftersom vissa mer attraktiva skolor krävde en viss bostadsadress, flyttade medelklassfamiljerna helt sonika till det området.
Inget är nytt under solen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar