fredag 22 februari 2013

Arkitektskisser över Stockholm visar en segregerad stad

DN har granskat flertalet arkitektskisser av framtidens Stockholm. Det man kommit fram till rimmar illa med PK-budskapet.

Människorna är vita, smala, medelklassiga och ser glada ut.
Och de nya husen är mindre iögonfallande än i verkligheten och skildras ofta i glättat, snäll ljus.
Det är med andra ord inte den normala befolkningen i Stockholm som visas i skisserna. Var finns människor med utländsk bakgrund, de äldre, funktionshindrade, överviktiga och alla andra som på något sätt avviker från normen frågar sig DN?

DN pratar bland annat med Dan Hallemar, chefredaktör på tidningen Arkitektur och han ger en uppriktig kommentar:
- Ska man vara ärlig är det ju ofta en riktig bild av vår stad.  Den ÄR ju segregerad.
Det är märkligt att DN anmärker på att bilderna visar glad "perfekta" människor och att byggnaderna är överdrivet eleganta när det faktiskt är en reklambild man gör. Varför skulle man visa ledsna överviktiga människor som är ute i regnväder när man med bilden vill locka människor att köpa bostäder?

Och handen på hjärtat, hur intresserade tror ni den politiskt korrekta medelklassen skulle vara av att köpa en bostad i ett område, om arkitektskissen för bostadsområdet visade 50% invandrare? Tyvärr är sanningen att en av kriterierna för att medelklassen ska köpa bostad är beroende av hur stor procent invandrare det bor där. Visar arkitektskissen för många invandrare är det nog många som funderar på om det verkligen kommer att bo så där många invandrare i området. Och man kanske tittar på andra mer "svenska" bostadsområden. Stockholm ÄR en segregerad stad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar