torsdag 7 februari 2013

Nej till elitsatsning för barn

SvD har i dag en debattartikel som tar upp problemet med elitsatsande barn. Stora namn inom idrotten som t ex Börje Salming och Thomas Fogdö har undertecknat artikeln, likaså medicinskt kunniga personer.

I dag kryper elitsatsningen allt längre ner i åldrarna. Jakten på den nya storstjärnan finner inga gränser. Tränares fixering vid att  få fram en ny OS stjärna och föräldrar som hoppas på att barnen ska bli rika på sin idrottskarriär (och därmed själva få en högre levnadstandard) har lett till att man i dag finner det naturligt att gallra bland 8-10 åringar ?! 
Denna ogynnsamma hets gagnar vare sig de mest talangfulla eller de som gallras bort. Det finns inget stöd i forskning att det skulle vara bra att göra denna tidiga utrensning.

Debattörerna vill nu att :
1. Riksidrottsförbundet ska stoppa allt stöd till klubbar som bedriver elitsatsning för barn under 12 år.
2. Sveriges kommuner bör ha en policy som inte tillåter att klubbar som bedriver elitsatsningar för barn under 12 år får tillgång till kommunens idrottsanläggningar.
3. Starta forskning som granskar elitsatsningar och deras hälsoeffekter på barn.
4. Starta en utbildning om hårt tränande barn och deras skador för läkare och andra som behandlar idrottande barn.
5. Höj tränarnas kompetens om barn och deras utveckling.
6. Rusta upp våra lekplatser och skapa miljöer för barns spontanidrottande.

Sunda och kloka ord tycker jag. Varför ska riksidrottsförbundet sponsra elitsatsning för några få utvalda? I stället bör man verka för att utveckla breddidrotten och ge så många som möjligt chansen att idrotta. Vill man bedriva elitsatsning borde man betala för den själv. T ex som tennisfamiljen Carnellos satsning på sönerna Elliot och Lancelot, som finansieras ur egen ficka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar