onsdag 30 januari 2013

Sexistisk toasymbol på Tunaskolan i Luleå

Tunaskolan i Luleå har man hängt upp en väggmålning utanför ett par toaletter, där man gjort om de vanliga symbolerna för herr och damtoalett och bilden föreställer istället pojksymbolen som tjukikar in på tjejtoan. Humor menar rektor Agneta Hedenström och övriga lärare på skolan. 14 åriga Astrid Johansson elev på skolan tycker det känns fel med väggmålningen och börjar i frågasätta den utifrån ett genusperspektiv på sociala medier.

I vilket parallellt universum lever Agneta Hedenström och övriga lärare på Tunaskolan i? Hur kan man finna något humoristiskt i en bild som föreställer en pojke som kollar på en flicka som går på toaletten? Hur kan man tycka det är lämpligt att hänga upp en sån bild på en skola ? Hedenströms pinsamma kommentar om att det är omöjligt att tjuvkika in på toaletterna på Tunaskolan är helt otrolig!? Tror man att denna diskussion handlar om hurruvida flickorna kan känna sig trygga när de går på skoltoan på Tunaskolan är man fel ute. Det handlar om hur en symbol kan ge uttryck för könsroller och förhärliga könens olika möjligheter.

Vad ger den här symbolen för bild av flickor och pojkar ? Flickor är passiva objekt som pojkar får titta på och någon man får behandla hur som helst. Pojkar har hög status och är aktiva, behöver inte följa några regler (är ju inte tillåtet att kolla in på tjejtoan), tar för sig och gör som de vill. Det här budskapet sprids på en skola där det går barn från åk 4 till åk 9. Hur kan det vara humor?

Bra jobbat av Astrid Johansson som vågade lyfta debatten! Det är ju bra att det finns någon som är mogen och genusmedveten på Tunaskolan. Tydligen är det 14 åriga elever och inte någon lärare eller rektorn. Pinsamt var ordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar