fredag 4 januari 2013

Historiestudenters usla språkkunskaper och universitetens förfall

Historiska institutionen vid Uppsala universitet har fått nog av studenter med svaga språkkunskaper. Ett antal personer som är verksamma vid historiska institutionen har skrivit en insändare till UNT. Här berättar man:
Att de flesta studenter inte har några grundläggande kunskaper inom vårt eget ämne, historia, har vi accepterat. Det är vår uppgift att lära ut historia, och vi kan anpassa vår undervisning efter studenternas kunskapsnivå
Orsaken till att vi nu väljer att gå ut i offentligheten med ett veritabelt nödrop är att studenterna inte längre har det redskap som är nödvändigt för att över huvud taget kunna ta till sig humanistisk vetenskap: språket. Bland de studenter som nu kommer till oss direkt från gymnasiet har en majoritet problem med språket.
Man blir inte förvånad över att det ser ut så här på universitetet i dag. Akademisk utbildning har gått från att vara något för ett fåtal ur den intellektuella eliten till att vara öppet för alla. I dag ska alla gå på universitet eller högskola!  I dag pratar man inte om kvalitet på utbildning utan kvantitet, dvs antal högskoleplatser till utbildningar.  När man öppnar universiteten för den stora massan tvingas man sänka kraven på kurserna för att studenterna ska klara av dem. Sorgligt men sant. Personalen på historiska institutionen i Uppsala är inte ensamma om att känna att studenter har klena språkkunskaper och saknar förkunskaper i de ämnen de ska studera.

Jag drar till med den gamla klassikern: Alla kan inte bli akademiker… Har man inte läshuvud har man inte något att göra på ett universitet eller en högskola. Universitetets kurser ska vara tillför de mest begåvade. Man borde höja statusen på KY- utbildningar och andra icke akademiska utbildningar så att fler skulle våga välja dessa framför att gå en akademisk utbildning de inte har kunskaper för att klara.

1 kommentar: