tisdag 15 januari 2013

Städare stjäl SL tåg ?!

Natten mot den 15 januari 2013 stals ett SL- tåg från Neglinge vagnhall. I hög hastighet körde det förbi Saltsjöbadens station vilket är Saltsjöbanans slutstation. Stoppbocken vid rälsslutet gav vika och tåget fortsatte och kraschade in i ett flerfamiljshus några meter ifrån Saltsjöbadens station. Den som olovligt tagit tåget var en kvinna i 20-års åldern som arbetar som städare.

Dags att se över säkerhetsrutinerna SL. Inte nog med att ni saknar förmåga att köra kollektivtrafiken i vintervänder, ni verkar också ha bristande säkerhetsrutiner så att vem som helst kan hoppa in på lokförarens plats och köra era tåg. Starkt jobbat SL!

SR 1  SR 2  GP 1  GP 2  GP 3 Skånskan  DN  SvD 1 SvD 2


 

2 kommentarer:

  1. Håller helt med - förbättra säkerhetsrutinerna snarast. Både tekniskt och på annat sätt.

    SvaraRadera
  2. Jag har väldigt svårt att tro att en städerska är intresserad av att köra tåg! Därför tror jag att den verkliga förklaringen är något annat.
    Först och främst undrar jag hur säkerheten ser ut hos SL/Arriva. Vilka säkerhetsrutiner finns? Hur och hur ofta kontrolleras det att säkerhetsrutinerna följs? Hur är detta dokumenterat?
    Kan de som inte skall köra tågen ha tillgång till nycklar som gör det möjligt att köra tågen? Vet SL/Arriva vilka som vid varje tillfälle har tillgång till sådana nycklar? Hur dokumenteras detta?
    Förekommer formella eller informella "förenklade procedurer" som sätter säkerhetrsreglerna ur funktion? Det kan ju vara så att man lämnar tågen med nycklarna isatta för att underlätta starten på morgonen...
    Jag tror inte att städerskan haft för avsikt att köra iväg med tåget. Däremot kan jag tänka mig att hon rört en massa reglage i syfte att få stopp på tåget men att hon inte lycklats stanna ekipaget. Det var kanske rent av så att tåget var olåst och städerskan fått i uppgift att städa förarhytten och då råkat sätta igång tåget medan hon rengjorde reglagen. Vem vet?

    SvaraRadera