tisdag 29 januari 2013

Jävla vitskallar! Om svenskar bosatta i Spanien

Radiodokumentären Jävla vitskallar! skapades av Daniel Velasco och sändes för första gången år 2003. Den handlar som svenskar som valt att bosätta sig i Fuengirola på costa del Sol i Spanien. Dokumentären visar på hur svenskar saknar intresse för att lära sig språket (spanska) och ta till sig spansk kultur och traditioner och bosätter sig i områden där endast svenskar bor och mycket av det svenska finns representerat så som svensk skola, svenska restauranger osv.

Dokumentären tar alltså upp invandring och segreation, där svenskar är invandrargruppen och är föremål för segreation. Man kan väl dra slutsatsen att det inte är så lätt att lämna sitt hemland och fullt ut annamma en annan kultur. Vilket man bör ha i åtanke när svenskar gnäller på alla invandrare i Sverige att de bor i segregerade områden, inte lär sig svenska och har svalt intresse för svenska traditioner.

Så här säger Carola som är en av dom 25 000 svenskarna på Costa del Sol.
- När jag bodde i Sverige var jag jätteirriterad på invandrare som inte lärde sig svenska. Nu är jag exakt likadan själv, jag kan inte ett ord spanska.

Det är lätt att döma andra utan närmare reflektion över ens egna val i samma situation...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar