torsdag 10 januari 2013

Pojke fick iphone i julklapp och 18 krav för att få använda den

Janell Burley Hofmann blev känd över en natt när hon berättade i sin blogg att hon och hennes make gett deras 13 åriga son Gregory Burley Hoffmann en iphone i julklapp och att de satt upp en lista på 18 krav sonen måste följa för att få använda sin nya telefon.  Detta blogginlägg spreds snabbt på nätet. Många tidningar har även skrivit om denna kravlista med 18 punkter som fått så stor uppmärksamhet, t ex DN. Några anser att modern är en sjuk kontrollfreak som vill begränsa sin sons liv medan andra tycker att hon är en jättebra mamma som bryr sig om sin son genom att våga ställa krav på hans mobilanvändande.

Jag tycker inte att det är fel att ställa krav på sina omyndiga tonåringars mobilanvändande. Vissa krav på hennes lista tycker jag är bra medan andra är överdrivna, frihetsbegränsande och helt tyder på att hon saknar förståelse för vad den moderna mobiltelefonen kan användas till.
Jag ser inte några problem med att man markerar för sitt barn att det är viktigt att telefonen inte används för att mobba eller kränka andra, som hon säger i krav nr 7, 8 och 9:

7. Använd inte tekniken till att ljuga, lura eller bedra någon annan människa. Ge dig inte in i samtal som kan vara smärtsamma för andra. Var först och främst en god vän eller håll dig borta från korselden.

8. Skicka inte sms, e-post eller säg något med hjälp av den här apparaten som du inte skulle säga öga mot öga.

9. Skicka inte sms, e-post eller säg något till någon som du inte skulle säga högt när deras föräldrar befinner sig i samma rum. Censurera dig själv.

Det är även bra att markera för en ung och oerfaren person att det som kan vara roligt för stunden, t ex bilder på egna och andras könsdelar och annat olämpligt, kan få förödande konsekvenser för ens framtid, då det alltid kommer finnas på internet:

12. Skicka inte eller ta emot bilder av dina könsdelar eller någon annans. Skratta inte åt det. En dag kommer du att känna dig frestad att göra detta trots din höga intelligens. Det är riskfyllt och kan förstöra ditt liv som tonåring eller vuxen. Det är alltid en dålig idé. Cyberrymden är stor och mera kraftfull än du är. Och det är mycket svårt att få en så stor sak att försvinna – inklusive ett dåligt rykte.

Däremot tycker jag att andra punkter på kravlistan är märkliga t ex:

1.   Det är min telefon. Jag köpte den. Jag betalade för den. Jag lånar den till dig. Är inte jag bäst?

Man kan ju inte säga att man äger något som man gett bort, märklig logik. Det är skillnad på att få en telefon och att få låna en. Hur ska man kunna känna glädje för något som mamma uppenbart bara lånat ut till en.
2.       Jag kommer alltid att känna till lösenordet.

Det här känns fel! I tonåren måste man få ha hemligheter. Vad ska man med en telefon till som man vet att mamma kollar igenom varje kväll?
5. Den går inte till skolan med dig. Prata med dem du skickar sms till. Det är något att lära för livet. Halvdagar, utflykter och kvällsaktiviteter efter skolan kräver särskilt övervägande.

Vad ska man med en mobiltelefon till om man inte får ha den med sig till skolan eller ha den under kvällsaktiviteter? Sättet att kommunicera har förändras i och med internet. I dag sker kommunikation både verbalt och digitalt. I dag både pratar och skriver ungdomar till varandra under dagtid.
13. Ta inte en ziljon bilder och videor. Det finns ingen anledning att dokumentera allt. Lev dina upplevelser. De kommer att finnas kvar i ditt eget minne för evigt.

I dag används mobiltelefoner till mer än att ringa och ta emot samtal. Det känns verkligen märkligt att påstå att bilder inte kan vara en del av att föreviga en upplevelse. Innan mobiler med bra kamera kom, så använde man ju vanliga kameror för att föreviga stunder.
Idén med att sätta upp användarregler för mobiltelefoner för yngre tonåringar är bra, så länge man lägger kraven på en rimlig nivå och inte kränker sitt barns integritet. Sedan får man ha i åtanke att tonåringar inte är dumma, utan givetvis kommer hitta sätt att bryta mot reglerna. Det är klart att Gregory skrev på mamma Janells lista med 18 användarregler för att få sin efterlängtade iphone, och antagligen hade han redan 100 idéer på hur han ska kunna överträda vissa av reglerna samtidigt som han skrev under avtalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar