söndag 20 januari 2013

Bör sommarlovet förkortas?

Med jämna mellanrum lyfts debatten om sommarlovet ska förkortas eller inte. Att man i Sverige har 10 veckors sommarlov beror på att den obligatoriska folkskolan som infördes 1842 var anpassad utifrån det då befintliga bondesamhället. Där barnen skulle hjälpa till i jordbruket och därmed behövde ledigt under hela sommaren. I dag när Sverige sedan länge inte är ett bondesamhälle förknippas sommarlovet med fritid.

För många barn och ungdomar är sommarlovet en positiv upplevelse där man träffar vänner, åker på semester med familjen, befinner sig i fritidshus eller bara är hemma och solar och badar. För tonåringarna kan sommarlovet ge möjligheten till första kontakten med arbetslivet genom feriearbeten. Sedan har vi den här lilla procenten av barn och ungdomar från utsatta familjer, som kan uppleva sommarlovet som en plåga, då de tvingas vara hemma med sina föräldrar som kanske är missbrukare och socialbidragstagare. Dessa barn kanske inte får några fina sommarlovsupplevelser att skryta med när skolan börjar igen.

Det finns olika argument till varför det skulle vara bra att förkorta sommarlovet. Några argument bygger på att utbildningssystemet skulle må bra av reformation och att man skulle börja med ett skolår som bygger på 3 terminer istället för 2. Detta skulle leda till att antalet skolår förkortades. Andra menar att det inte är bra för barn att sociala rutiner bryts, och man lever mer ohälsosamt med onyttgare mat och man blir mer stillasittande under de lediga veckorna. Ur föräldrarperspektiv kan barnens sommarlov bli ett stressmoment och pusslande med olika barnvakter, nr fritids är stängt och man inte har någon mer semester att ta ut.

Någa av argumenten finner jag märkliga. Att man skulle kunna tänka sig att förkorta sommarlovet för att det är synd om barn till låginkomsttagare och socialbidragstagare tycker jag är absurt! Varför ska man alltid anpassa allt i samhället efter de som har sämst?  Ska man bygga hela samhället utifrån den svagaste parten? Hur blir ett sådant samhälle i längden? Och sedan tycker jag det är märkligt att en massa gnälliga föräldrars behov ska styra hur långt sommarlovet ska vara. Herre gud, det är inte något tvång att skaffa barn! När man tar beslutet att skaffa barn borde man väga in saker som att barn kostar pengar, och att det inte bara är mat på bordet barnet förväntar sig under sin barndom. Att sommarloven är långa och att fritids stänger vissa veckor borde man förstå konsekvenserna av.  Gör man inte det, är det föräldrarnas problem och inte samhället! Argumentet att barn äter onyttigare och rör sig mindre är ockås välsigt dåligt argument för att sommarlovet ska kortas ned. Vi är återtillbaka till förldraransvaret. Det är föräldrarna ansvar att se till att sina barn aktiverar sig och äter nyttigt, inte samhällets!   

Låt sommarlovet vara 10 veckor.

Dagbladet  Lärarnas nyheter  ltz  Expressen  Metro  Hallandsposten  Aftonbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar