tisdag 15 januari 2013

Damlandslaget möter AIK P 17 och förlorar med 0-3

Det är fotbolls-EM för damer sommaren 2013 och Sverige är värdland. Svenska damlandslagets tränare Pia Sundhage har lagt tjejerna i landslaget i hårdträning inför EM genom att arrangera träningsmatcher mot pojk- och herrlag. Detta är vanligt inom damfotbollen i USA, berättar Sundhage för DN. Damlandslaget har fått möta AIK:s P 17 lag, det blev en tuff match som tjejerna förlorade med 0-3.
– Vi vill prova något nytt och slutresultatet var inte det viktiga. Det var attde få ställas mot några som är så mycket starkare i närkamperna och fysiskt tuffare. Det är en jobbig och obehaglig känsla att fastän man springer sitt snabbaste så blir man ändå frånsprungen. Men klarar man av den känslan – då klarar man av väldigt mycket svårare saker i EM, säger hon.
 
 Sundhage tänker långsiktigt och struntar i hur resultatet blev utan fokuserar istället på vad tjejerna lär sig av att möta tuffare motstånd.  Förutom att dem utvecklas som fotbollsspelare lär de sig hantera motgångar. Att lära sig ta motgångar är viktigt om man ska kunna nå lågt i en tävling!  

Direkt när artikeln kom upp på DN:s sida (och andra sidor som skrev om händelsen) började det drälla in kommentarer i kommentarfälten i stil med: damfotboll är pinsamt, svenska damlandslaget suger mm. Det som är mest pinsamt är väl inte damlandslaget utan snarare att de som kommenterar inte verkar veta att det finns biologiska skillnad mellan män och kvinnor. Könen har olika fysiska förutsättningar och detta påverkar t ex idrottsprestationer

Män och kvinnor tävlar inte mot varandra.
Man bör inte jämföra herr- och damidrott!

SvD  GP  GP 2  Aftonbladet 1 Aftonbladet 2  SvFF  Eurosport  svt   fotbolldirekt  svenskfotboll 

2 kommentarer:

  1. exakt, det är därför det är så förbaskat tråkigt att se på damsporter, för de helt enkelt inte kan hålla klass

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bortsett från att det ganska enkelt går att se skillnader mellan olika sporter och olika länder beroende på hur stor sporten är, vilket pekar på att det snarare är skillnader i hur sporterna och dess utövare behandlas (i likhet med mindre kontra större sporter även om man bara jämför herrvarianterna) än enbart biologiska och opåverkbara sådana.

      Radera