torsdag 14 november 2013

Anders Svensson, Therese Sjögran och bilen

Fotbollsalan 2013. Anders Svensson har spelat 146 lanskamper, vilket är ett nyslaget rekord för svensk herrfotboll. Svenska Fotbollförbundet ville hylla Svenssons insats och gav honom en bil i direktsändning. Therese Sjögran i svenska damlandslaget har spelat 182 landskamper, dvs över 40 fler landskamper än Svensson.  Hon fick ingen bil för sin presentation,  trots att hon med sina 182 landskamper är den som spelat flest landslamper någonsin inom svensk fotboll. Hon nämndes inte ens under fotbollsgalan. Kritiken har inte låtit vänta på sig. I sociala medier är det många som uttryckt sina åsikter och många sluter upp bakom Sjögran och tycker att hon blivit orättvist behandlad.

Det märks att det är 2013, i alla fall när man ser reaktionen på vad som hänt. Att svenska folket reagerar på detta sätt ser jag som ett gott tecken på att samhället fått bättre genuatänk. Om detta hade hänt för 20-25 år sedan hade det antagligen inte skapat lika stora rubriker. Det är bra att det här lyfts upp, det är enda sättet att komma tillrätta med kvinnor och mäns olika vilkor. 

Svenska Fotbollförbundet ursäkt till varför Sjögrans 
prestation inte uppmärksammades under fotbollsglan är bara en pinsam bortförklaring. Att de tänkt ge henne en bil vid ett senare tillfälle är självklart en bortförklaring för att dölja att man saknar genustänk.

Artiklar i urval

Aftonbladet    DN 1    SvD    Metro   DN 2



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar