torsdag 7 november 2013

Kanadensisk sedel rasistisk?

I Kanada ska man trycka nya sedlar och göra dem mer tåliga och svårare och förfalska. I samma veva har man valt att byta ut motiven på sedlarna. Det har dock varit svårt att ta fram lämpliga sedelmotiv som kan tillfredställa PK maffian. 

Den första versionen av 100 dollars sedeln porträtterade en kvinna med asiatiskt utseende som tittar ner i ett mikroskop. Tydligen dög inte detta, ty: 

När fokusgrupper fick se den upplevde de den som rasistisk – de tyckte att den förstärkte fördomen om att just människor med asiatisk bakgrund skulle vara särskilt bra på vetenskap. När den nya sedeln väl släpptes, visade det sig att Kanadas centralbank hade ersatt denna kvinna med en vit kvinna.

Banken fick då kritik från kinesiska grupper som menade att de böjt sig för rasism och för att inte representera olika minoriteteter tillräckligt på valutan. (SvD näringsliv)
Vad man än gör slutar det med att rasistkortet dras. Det känns otroligt att man kan tycka att det är rasistiskt att porträttera en asiat som intelligent? ! Vem kan bli kränkt av att porträtteras som begåvad och framgångsrik? Och sen blir folk sura för att man försöker ställa allt till rätta. Det är inte lätt...



SvD Näringsliv




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar