torsdag 14 november 2013

Friskolor väljer bort stökiga elever

I uppdrag gransking visades i sluetet av oktober (2013) ett avsnitt som handlade om att friskolorna väljer bort besvärliga elever.  Enligt lag är det förbjudet för friskolor att välja sina elever. 

I det fiktiva exemplet där man lät en studiemotiverad flicka och en stökig pojke söka en plats på samma friskola, viade det sig att friskolan hellre var benägen att ta in flickan än pojken. VD:n för Profilskolan i Vällingby Greger von Sivers gjorde bort sig rejält. Han erkände för uppdrag gransknings reporter som utgav sig för att vara arbetssökande, att han var noga med att välja ut klientelet till skolan. Han likställde barn med ADHD som en cancersvult som kan sprida sig och att musikstilen rap inte fick förekomma i musikundervisningen då det kunde locka till sig fel elever. 

Vad är nytt i detta inslag egentligen? Det faktum att flera friskolor i Sverige väljer bort elever som kan innebära problem för dem borde vara känt sedan länge. Den enda nyheten är att man fångat detta på film. 

Greger von Sivers kommentarer om vilka elever man vill anta till en skola stämmer nog överens med hur många som driver friskolor tänkter. Sorgligt men sant. Det är klart att man vill ha få barn med diagnoser och barn från socialt utsatta områdena i sin skola som drivs som ett företag. Då detta kan skapa problem för skolan och om det blir oordning i klassrummen kan det leda till att studiemottiverade elever ("fina elever") byter skola och därmed sänker skolans status.

Artiklar i urval

SVT   SvD 1    Lärarnas Nyheter   DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar