torsdag 23 maj 2013

Coop har pantskylt på rumänska

Coop-Extra butiken vid Medborgarplatsen i Stockholm valde i mitten av maj (2013) att sluta lösa in pantkvitton mot kontanter och istället tvingas kunderna att handla för beloppet kvittot innehåller. Denna information förmedlades till kunderna genom uppsatta skyltar vid pantmaskinerna. Det som väckt stark reaktion är att skyltarnas budskaps förmedlades på både svenska och rumänska. En av butikens kunder, Anna Ardin valde att skriva ett mycket politiskt korrekt blogginlägg efter att ha sett skyltarna i butiken.  Hon menar att man pekat ut en svag grupp i samhället,  nämligen romerna.

 Enligt Coops informationschef Kristofer Myrevik ska informationen även kommit upp på engelska och italienska.  Många av butikens kunder talar rumänska därför valde man att även ge informationen på detta språk, säger Myrevik.

Det känns inte smart av Coop-Extra medborgarplatsen att sätta upp enbart dessa 2 skyltar (svenska och rumänska) först. Allra bäst, enligt mig hade varit om alla fyra skyltar kommit upp samtidigt, vilket inte pelat ut någon grupp av människor, tvärtom information på flera olika språk är bra kundservice. Bara man gör detta på ett respektfullt sätt så att ingen kan känna sig kränkt. Tycker inte att det är något större problem i att butiken informerar på fler språk och anpassar sig efter vilket språk kunderna talar. Om många engelsktalande besöker en viss matbutik i Stockholm,  varför skulle det vara rasistiskt mot människor från engelsktalande länder om information förmedlas på engelska?

Förutom skyltarna har det även uppstått en diskussion huruvida det är rätt av Coop-Extra att ta bort möjligheten att få pantkvittona i pengar. Jag förstår varför butiken gör detta, när människor (oberoende ursprung, ja etniska svenskar kan också panta flera säckar med burkar) utnyttjar möjligheten att få kontanter. När människor missbrukar systemet kan en sådan här åtgärd vara den enda rätta för att komma till klarhet med problemet.

DN



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar