onsdag 22 maj 2013

H&Ms plusmodell Jennie Runk

Det svenska klädföretaget H&M får ständigt kritik för att de förmedlar ett osunt kvinnoidela när de ständigt använder sig av trådsmala modeller. Nu försöker man bryta trenden då man i den senaste badklädeskollektionen väljer att låta en normalbygd ung kvinna, modellen Jennie Runk, vara ett ansikte i kampanjen. Runk har lite större midjemått och lite mer former om man jämför med H&Ms övriga modeller, men hennes normalbyggda kropp är knappast tjock. Det tycker dock H&M, eftersom hon inte visar badkläder från den "normala" kollektionen utan ifrån den sk. pluskollektionen som riktar sig till överviktiga som inte kan ha de mindre ("normala") storlekarna. En trådsmal kvinna får stå modell för den vanliga badkollektionen och en normalviktig kvinna får alltså stå modell för pluskollektionen. 

Direkt efter att bilderna på Jennie Runk lades ut fick H&M stor uppmärksamhet.  Från många håll höjdes företaget till skyarna eftersom de vågade gå mot strömmen och använda sig av en "lite större" modell. H&M får alltså beröm för att de använder en normalviktig kvinna som modell för sin pluskollektionen. 

Frågar ni mig tycker jag inte att H&M förtjänar denna berömmelse. De bekräftar ju bara dagens kroppsnormerna ännu mer i och med denna kollektion.  De trådsmala modellerna visar de vanliga badkläderna (dvs normen) medan en normalviktig kvinna får vara modell för pluskollektionen (det avvikande och ej önskvärda) som riktar sig till överviktiga. Pinsamt att människor inte förstår detta!

Metro 1  Metro 2  DN SVT  Resumé 1 Resumé 2 Resumé 3
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar