tisdag 14 maj 2013

Jessica Ritzén har köpstopp

Pajasreportern Jessica Ritzén har slagit till igen. Ingen har väl glömt hennes: Fattigbloggen - går det att leva på socialbidrag?, där hon gnällde (berättade) om hur svårt det var att leva på socialbidrag under en månad. Läs mitt blogginlägg om fattigbloggen här. Nu är det återigen dags för Ritzén att öppna sin lilla PK-mun.

I DN ekonomi berättar hon att hon har köpstopp:

Mitt köpstopp startade i oktober som en reaktion på vänners uppdateringar på Facebook om divigt dyra designerkläder.

Hon erkänner även att sitt köpstopp delvis inte är helt frivilligt:
En oväntad restskatt på 70 000 kronor innebar att jag var tvungen att dra in på allt.

Sedan fattigbloggens tid vet vi alla att Jessica Ritzéns ekonomitänk ligger på en 14 årings nivå, dvs hon bränner hela lönen varje månad och förstår inte att man bör lägga undan pengar för oförutsedda utgifter. Hon sparar alltså inga pengar och saknar buffert. Man blir alltså inte förvånad över att hon inte kan betala den lilla summan utan att gå på knäna. Det är dock pinsamt att en 40 åring kvinna med hennes lön (över 35 000 kr/månaden) har så dålig koll på ekonomi.

Hon berättar även vad köpstoppet inte omfattas av:
Det är omöjligt att helt sluta handla och jag undantar allt som går att stoppa i munnen. Tycker att maten måste få smaka i en annars så sparsmakad värld. Dessutom tillåter jag inköp av basprodukter som schampo, deodorant och diskmedel av hygienskäl. Samt bensin.

Listan över saker hon unnar sig trots sitt köpstopp är patetisk. När blev bensin något livsnödvändigt och något man måste ha? Hon bor ju för sjutton i Stockholm?! Ställ av bilen och köp SL-kort Ritzén.

Undrar varför Jessica Ritzén alltid måste överdriva alla projekt hon tar sig för? Varför ska man avstå helt ifrån shopping, räcker det inte att man börjar handla mer medvetet, och bara inköper saker man verkligen är i behov av? Är inte det en sund och normal reaktion på andras överkonsumtion? Världen är inte svart eller vit Jessica Ritzén! Man måste inte avstå helt från något bara för att ta avstånd ifrån andras beteende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar