tisdag 28 maj 2013

Upplopp i Stockholmsförorter

Natten mot den 20 maj 2013 fick polisen larm om att det var oroligt i förorten Husby i Stockholm.  Ungdomar satte eld på bilar, vandaliserade, bråkade, kastade stenar på tunnelbanetåg och även på polisen när de anlände. Upproret är en följd av att en 69 årig man sköts ihjäl av polisen i Husby en vecka tidigare. Mannen hade innan han sköts hotat polisen med men machete (!?).

Efrer denna natt har det följt ytterligare nätter av stenkastning,  bilbränder och bråk, inte bara i Husby utan även i andra förorter med socialt utsatta invånare. Bland annat i stockholmsförorterna Rinkeby, Kista, Fittja, Hjulsta, Rågsved, Tensta och Kista har det varir problem.

Ungdomarna som deltar i upploppet i förorterna är frustrerade och är utåtagerande på grund av det utanförskap de känner i det svenska samhället.  Risken för den här type av upplopp är störst i områden med stor boendesgreation och hög andel fattiga invånare.  Ungdomarna saknar framtidatro och detta leder till att man inte bryr sig om konsekvenser av sitt handlande och kan göra vad som helst " det är ändå kört".

Det är verkligen tråkigt när något sådant här händer. Dock tycker jag inte att det finns något som ursäktar ungdomarnas beteende.  Det politiska misslyckandet är ett faktum, men ett våldsamt upplopp är inte någon bra lösning på problemet. Det är aldrig okej att kasta sten på kollektivtrafik,  polis och brandmän, sätta eld på bilar eller på annat sätt förstöra sin stadsdel för att visa sitt missnöje. 

De enda som tjänar på detta upplopp i mångkulturella stockholmsförorter är Sverige demokraterna, som plockar gratisröster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar