fredag 31 maj 2013

Fotbollsspelaren Anton Hysén är homosexuell

Fotbollsspelaren Anton Hysén (son till Glenn Hysén) valde att komma ut som homosexuell i början av 2011. Detta offentliggjorde han i fotbollsmagasinet Offside. Detta fick stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. Egentligen kan man ifrågasätta nyhetsvärdet i att en manlig idrottsman avslöjar att han är homosexuell ,i 2000-talets Sverige. Men sätter man denna information i relation till det faktum att ingen manlig fotbollsspelare i Sverige tidigare har kommit ut och ytterst få i världen gjort det, är det en stor nyhet. Jag håller med Anton Hysén när han kommenterar det faktum att han är den första svenske manliga fotbollsspelaren som kommit ut.

- Det är ju helt sjukt när man tänker på det, det är så fucked up, alltihop. Var fan är alla andra? GP
Ja, var är alla andra homosexuella manliga fotbollsspelare kan man fråga sig. År 2011 (när Hysén kom ut) fanns det över 200 000 licensierade manliga fotbollsspelare i Sverige. Är alla killar som liar boll på högre nivå straight, eftersom de sysslar med en manlig lagidrott? Eller är det så att många manliga fotbollsspelare avstår från att vara öppen  med sin sexuella läggning eftersom man tror att det kan vara ett hinder för den framtida fotbollskarriären? Jag tror på det senaste. Atmosfären är inte tillräckligt öppen i fotbollsvärlden för att man ska komma ut i dag.

Den här händelsen visar att vi inte kommit så långt som vi tror att vi gjort, i vår strävan efter att skapa ett samhälle där  alla accepteras oberoende klass, kön, hudfärg och sexuell läggning.

 
Det är dags att vädra och släppa in ny luft i de manliga fis- och svettstinkande omklädningsrummen och låta nya friska vidare blåsa in över hela den manliga fotbollskulturen!

Artiklar i urval:
 
 
  
 
 
 
 
 
 
http://www.expressen.se/kultur/ett-mod-utover-det-mesta/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4392392

http://www.qx.se/16969/fotbollsspelaren-anton-hys%C3%A9n-kommer-ut

http://www.qx.se/sport/16977/anton-hyllas-som-en-hjalte-av-gayvarlden

http://www.resume.se/nyheter/media/2011/03/09/homofobistorm-da-hysen-kom/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar