onsdag 29 maj 2013

NRJ, Sofia och Justin Bieber

Tonårsidolen Justin Bieber besökte Sverige (Stockholm) för tre konserter 22-24 april 2013. Hela Stockholm kokade av Bieberfeber och det kryllade av exalterade Belibers i city. Tidningarna rapporterade om de galna biberfansen och raljerade friskt över tonårsflickornas beundran av Justin Bieber. Tonåråsflickor får tydligen inte ha några idoler utan att vuxenvärlden ska få förlöjliga dem. Flickors kulturvanor har låg status så vem som helst har rätt att tycka till om dem på ett negativt sätt. Annat är det med rapporteringen inför och under valfritt manligt sportevenemang. Typisk manlig kultur möts med respekt. Förvånande?

Radiokanalen NRJ sparade inte på krutet när de deltog i mediehatet mot unga flickors intresse för Bieber. Radioprogrammet Vakna med NRJ som leds av Jakob Öqvist, Martin Björk och Izabella Fröberg ringde upp Bieberfaset Sofia och berättade att hon vunnit en tävlig där både konsertbiljetter och en exklusiva middag på tuman hand med Justin Bieber ingick. Sofia blev jättelycklig men ganska snart tar samtalet en annan vändning. Öqvist ropar plötslig "du är så lurad" och avslöjar sedan att allt är ett skämt varpå Sofia börjar gråta.  Sedan är samtalet slut. Lyssnaren förväntas sedan skratta åt Sofias förnedring, men vad är egentligen underhållsvärdet i den här typen av skämt? Direkt efter att detta sändes blev reaktionen stark på sociala medier. Många slöt upp bakom Sofia och tyckte att skämtet gick över gränsen. NRJ och programledarna försvarade skämtet tills det inkom dödshot mot programledarna. Då valde man att gå ut med sanningen, att det var en bluff. Det var en sketch och Sofia spelades av en kameratjej.

En sketch? Varför valde man inte att berätta detta dirket när man märkte att människor tog illa vid sig av skämtet. Hur kan en radiokanal som NRJ som lockar en yngre publik, ha en så nedvärderande syn på unga flickors musikidoler? De pissar ju på sina egna lyssnare när det gör den här typen av skämt.

Återigen vad är underhållsvärdet i att man skrattar åt tonårstjejers beundran för sin idol?Detta handlar om genus, kultur och status. Där man tydligt markerar att flickors definition av kultur inte är korrekt. Tror ni NRJ hade gjort ett likande skämt om någon fotollskille som vunnit en träff med Zlatan där fotbollsspel och middag ingick? Nej, skulle inte tro det.

Aftonbladet  DN 1  DN 2  DN 3  Expressen 1   Expressen 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar