VARNING! annjson.blogspot.se innehåller politiskt inkorrekt tankar och Ann tycker i största allmänhet att man kan applicera slagorden: alla ska INTE med på de mesta som det gnälls över i dagens samhälle. Har du några frågor kan du kontakta mig via mejl: json.ann@gmail.com
tisdag 30 oktober 2012
SL höjer priserna - Stockholmarna gnäller
Varför tror människor att allt ska vara gratis? Att betala 790 kr i månaden för att kunna åka alla typ av färdmedel i Stockholm, allt från tunnelbanan och bussar till tvärbana och båtar, är billigt! SL:s priser är lågabåde i en nationell och i internationell jämförelse.
Största problemet i Stockholms kollektivtrafik är att folk plankar. Hade det inte varit för att var 20:de person plankade när de reser med SL, så hade SL- kortet antagligen varit billigare. Tänk på det, ni som plankar och samtidigt gnäller på höga avgifter på SL-kortet.
Inte synd om unga med höga bolån
Att ha en hög bostadsskuldinnebär en stor risk och det kan bli problem om något oförutsett händer, som att man blir av med jobbet eller blir långtidssjukskriven, säger Roland Sigbladh marknadschef på UC. SEB:s privatekonom Gunilla Nyström håller med Sigbladh om att unga är en utsatt grupp, och hon förklarar lite närmare att unga i början av karriären har låga löner och oftast inte har någon buffert.
Det är rätt fascinerande att en privatekonom på SEB häver ut sig detta. Borde inte hon, som privatekonom ge unga människor rådet att vänta med att köpa bostadsrätt tills de faktiskt har pengarna som krävas, dvs en bra lön och ett rejält sparkapital? I stället ger hon alla unga offerrollen, och tycker att det är förståligt att man köper en bostad för lånade pengar, de har fallit offer för den stora bostadsbristen i Stockholm. Hon menar att sårbarheten främst ligger i att flera saker kan hända samtidigt: Att man blir av med jobbet, räntan höjs och att man tvingas sälja samtidigt som priserna faller.
Anns svar på detta är: PLANERING! Ska man skuldsätta sig för flera miljoner kronor måste man förstå vad det innebär. Man kan inte sitta och skylla ifrån sig på att det inträffat en massa oförutsedda saker i ens liv när man inte har pengar och lånet ska betalas av. Man måste kunna ta ansvar för sina val i livet! Man drar inte på sig stora bolån som man inte har ekonomi för att kunna betala av, oberoende på om allt rullar på som det ska, eller att massa negativa saker händer samtidigt.
Ett smart drag är att börja med att hyra en lägenhet, och spara sedan ihop de pengar som krävs för att kunna skaffa en bostadsrätt. Och till alla som gnäller på att det är så lång kö till hyresrätterna i Stockholm säger jag bara – ha framförhållning och ställ er i kön redan som 18 åring och det är absolut aldrig försent för att ställa upp sig.
11 årig flicka utan tågbiljett, slängs av - SJ blir syndabock
Ett tydligt exempel på detta är historien om den 11 åriga flickan som saknade biljett på ett SJ tåg, och blev avslängd. Hon var "försvunnen" under natten, för att dagen efter, gråta ut i pressen tillsammans med sin syster som också var med under resan. Tågvärden försvarar sig med att flickan snarare såg ut som en 16-18 åring än som en 11 åring.
Den stackars tågvärden som bara gjorde sitt jobb, tillsammans SJ, utses direkt till syndabockar. Tågvärden blir en symbol för det kalla rasistiska landet Sverige som struntar i barn som far illa. Fy skämms dumma SJ säger alla i PK maffian. Så här får ni inte göra. Alla barn ska ha rätt att åka gratis på era tåg, ni har inte rätt att visa barnen att det får konsekvenser att inte ha gilltigt färdbevis!
Vad PK eliten inte vill se är att väldigt mycke i denna historia inte går ihop. Nema och hennes syster planerade att blåsa SJ, för att slippa betala för sina biljetter. Nema är inte den första och ej heller den sista som kommer att försöka låtsas vara yngre än hon är för att få en fördel. Egentligen har konduktören gjort rätt som slängt av denna 17 år.. förlåt jag menade 11 åriga flicka som tänkt åka gratis.
Varför ska barn inte behöva betala för sig? Vad ger det här för signaler till andra barn och ungdomar i Sverige? Jo att barn kan fuska med färsbevis, för att de är just barn.
12 årig pojke sparkar och kallar ordningsvakt hora
12 åriga Martin Öberg åkte mellan vagnarna på Saltsjöbanan och när han blir gripen av ordningsvakten gör han motstånd med sparkar och vrålar hora till vakten. Denne blir irriterad och brottar ner Martin.
Martins extremt pinsamma mamma Rosmarie Öberg går sedan ut i DN och gnäller över hur sonen blivit behandlad. Hon avstår från att kommentera hur sonen uppfört sig. Att åka mellan vagnarna på Saltsjöbanan är tydligen en normal sysselsättning för 12 åringar. Att sparka en vakt och kalla honom hora är visst också helt okej. DN reportrarna ställer frågan:
Hur mår Martin efteråt?
- Han lyssnar inte riktigt på vuxna nu. Han mår jättedåligt.
Min motfråga till Rosemarie Öberg blir då: Har din lilla son någonsin lyssnat på någon vuxen? Som han betett sig verkar det inte så.
Vad får barn för uppfostran i dag? Typiskt dagens föräldrar att inte se några fel på sina barn och alltid skylla på någon annan när ungen gör något fel.
Jag funderar lite hur folk tänker när de försvarar pojken och anser att det endast är vakten som handlat fel. Pojken var våldsam och sparkade vakten och sa fula ord, det är skäl nog att behöva ta i med hårdhanskarna.
Dagens barn och unga måste lära sig respekt för andra och hur man uppför sig i samhället!
måndag 29 oktober 2012
Hanna Widerstedt - ett konstprojekt
Bloggaren och Big Brother (2012) deltagaren Hanna Widerstedt som många älskar att hata, har nu gått ut med att hennes karaktär är påhittad. Hon har bara spelat en roll i sin blogg och i Big Brother - det är ett konstprojekt, menar hon.
Nämen...hallå?! Det har man ju inte fattat förrän nu. Höjer ett ögonbryn för att visa min förvåning.
Jag tycker ärligt talat synd om de människor som på allvar trott att hon är seriös. Tänk att folk inte kan se igenom en ung provokativ flickas fasader?!
I dag känns det som att det är modernt att gömma sig bakom "det var bara ett konstprojekt" när man gjort något som i mångas ögon är fel och man vill säga att man bara skoja. För att ta ett annat exempel, Anna Odell.
Jag är nyfiken på att få veta om Widerstedt kan få något jobb efter detta konstprojekt. Tror inte någon seriös arbetsgivare skulle anställa någon som framställt sig som Hanna Widerstedt gjort. Det spelar ingen roll hur mycket konstprojekt det är!
kyrkogården = lekstuga?
Man slutar aldrig förvånas. En flicka klättrar på en gravsten. Varför klättrar man på en gravsten till att börja med? Var finns föräldrarna och hur uppfostrar de barnet? Lär man inte sitt barn att man VISAR RESPEKT när man är på en kyrkogård, vilket betyder att man inte springer omkring och ABSOLUT INTE klättrar på gravatenar.
Vad håller dagens föräldrar på med egentligen? Men som vanligt är det samhällets fel. Det är absolut inte fel på föräldrarna och den ouppfostrade ungen. Nej det är upp till samhället att fixa rejälare gravar så att de håller för lekande barn. Kyrkogården är ju en lekstuga tydligen...
fredag 26 oktober 2012
SD får ökat stöd, inte förvånande
Jag blir inte förvånad över denna tragiska utveckling i Sverige. Det känns tyvärr som att politikerna själva skapat detta.
På många håll i Sverige har man gjort vissa anpassningar till det mångkulturella samhället. Det kan va saker som att :
Sluta vara i kyrkan på avslutningar
Ta bort julpyssel i skolan
Ta bort luciafirandet i skolan
Ha speciella öppettider på badhus för kvinnor
Ha böneutrop från mosker
Det här irriterar folk och leder till att man stödjer SD, vilket är det enda partiet som vågar prata om invandring.
Ska man stoppa SDs popularitet måste man våga prata om invandrig ...
måndag 22 oktober 2012
Ge eleverna A, så får du löneförhöjning!
Hur tänkte ni här? Det här uppmuntrar lärare att sätta glädjebetyg för att få löneökning.
Varför ska lärarna sota för elevernas dåliga prestationer?
– Det kan uppmuntra men också utmana lärare att göra på ett annat sätt
Göra på ett annat sätt? Vem tror på fullaste allvar att en lärare börja tänka om och göra på ett annat sätt, när han/hon får veta att man satt för lågt betyg på eleverna för att få löneförhöjning.
Det är knappast någon lärare som kommer att planera om sina lektioner för att locka elever att plugga hårdare, istället kommer de dela ut fler A och B, för att kunna hjäpa till att höja skolans snitt och därmed säkra maximal möjlig löneökning.
Sedan är det också vansinne att lärare som haft turen att få en vettig lön, straffas med att inte få något lönepåslag pga att de har en bra lön redan.
Vem skulle vilja jobba som lärare över huvudtaget om man:
- fick mindre lön om man gett eleverna rättvisa men medelmåttiga betyg ?
- fick uteblivet lönepåslag pga att man har högre lön än snittet?
Var rädd om lärarkåren!
fredag 19 oktober 2012
Det ÄR betygen som gör soldaten
Hildebrandt tycker att det är ett bra förslag att det endast ska krävas grundskoleutbildning för att kunna söka till GMU eftersom det enligt henne inte är betygen som gör soldaten. Hon fortsätter sin argumentation med : Soldatyrket är dessutom speciellt eftersom det kräver styrka, uthållighet, mod och stabilt psyke, egenskaper man sannerligen inte kan läsa sig till.
Hildebrandt försöker belysa klassperspektivet: Dessutom är det viktigt att försvarsmakten skapar sig en folkförankring och då kan man knappast exkludera vissa grupper i samhället.
I vilket parallellt universum lever du i Johanne Hilderbrandt? Du verkar inte veta vad en soldat "gör på jobbet" och vilka kvalifikationer som kräva för att utföra arbetet på ett bra sätt. Att tro att egenskaper som styrka, mod, uthållighet och stabilt psyke är det enda som avgör om man blir en bra soldat, är väldigt naivt. Förutom de nämna egenskaperna krävs det även goda språkkunskaper, kunskaper om kulturer, teknik och analysförmåga för att bli en duglig soldat.
Som en sergeant sa till Svd i en annan artikel som rör ämnet:
Det räcker inte med att kunna läsa svenska, på gymnasiet lär man sig analysera och förstå en text. En soldat måste kunna förstå innebörden i en säkerhetsinstruktion - det är fråga om liv eller död. Grundskolematte räcker inte i artilleri-, ingenjörs eller luftvärnsförband. En svensk soldat med en 16-årings samhälls- och språkkunskaper som missförstår eller fattar fel beslut i Afghanistan kan få helt katastrofala följder
Kommer vi sedan till klassperspektivet. "Försvarsmakten ska skapa sig folkförankring". Menar Hildebrandt att folkförankring betyder att underklassen och arbetarklassens skoltrötta söner ska luras till ett farligt yrke som ger bestående men för livet, medan de övre samhällskikten skaffar sig bildning och ett yrke långt borta från Afghanistans blodiga strider? För hur är det, handen på hjärtat, är det verkligen pojkar ur socialgrupp 1 och 2 som inte orkar gå gymnasiet och kanske skulle lockas av att bli soldat, efter att fått inspiration av spelet Call of duty. Nej skulle inte tro det.
Behåll kunskaskraven som de är idag.
onsdag 17 oktober 2012
Kunskapskrav för att söka GMU
Det räcker inte med att kunna läsa svenska, på gymnasiet lär man sig analysera och förstå en text. En soldat måste kunna förstå innebörden i en säkerhetsinstruktion - det är fråga om liv eller död. Grundskolematte räcker inte i artilleri-, ingenjörs eller luftvärnsförband. En svensk soldat med en 16-årings samhälls- och språkkunskaper som missförstår eller fattar fel beslut i Afghanistan kan få helt katastrofala följder.Det här tycker jag sammanfattar väldigt bra varför det är en mycket dålig idé att sänka kunskapskraven för GMU. Det är viktigt att inte se soldatens arbetsuppgifter som enbart praktiska, där psykisk stabilitet och fysisk styrka är viktiga egenskaper, utan att det även krävs teoretiska grundkunskaper inom olika områden för att kunna klara yrket.
Det är sexigt att betala skatt...?
Tänk om man skulle behöva betala sjukvård, barnomsorg och högskolestudier helt ur egen ficka, hur sexigt skulle det vara på en skala?
tisdag 16 oktober 2012
Om namnvalet Estelle
När den nyfödda prinsessas namn offentliggjordes 24 februari 2012 var det många som höjde ögonbrynet. Gamla drottningnamn som Desirée, Kristina och Alice vilka ofta står som förebild när flickor av kunglig börd skall namnes i Sverige, ratades. I stället var det Estelle Manville, som 1928 gifte sig med Folke Bernadotte, som var förebild när man valde namn till den nyaste medlem i ätten Bernadotte.
Namnvalet Estelle markerar att kronprinsessan än en gång tar avstånd ifrån alla traditioner och de förväntningar som finns kopplade till att vara en medlem av en kungafamilj. Victoria skiter fullständigt i vad som passar sig och vad som kan leda till en besvikelse för familjen eller nationen.
Victoria går sin egna väg. Återigen understryker hon att det finns en människa med känslor bakom den prestigefyllda titeln kronprinsessa, en människa som kan se bortom alla förväntningar och fatta egna beslut. Kärleken fann hon i en lantis ifrån Ockelbo, nämligen Daniel Westling. Deras gemensamma barn, får namnet Estelle. Både val av partner och namnval till barn är starkt sammanknyta med kungafamiljens och nationens förväntningar.
I båda fallen blev många besvikna, men Victoria verkar ju vara lycklig och nöjd med sitt val av livspartner och dotterns namn...
tisdag 9 oktober 2012
Vad räknas som en bra barnbok? Om Fem- böckerna
För att ett barn ska utvecklas som läsare krävs det dock att man läser mer avancerade barnböcker. Hur ska man då göra om barnen vill läsa Fem böckerna och den vuxne vill att de ska ta sig an Astrid Lindgrens böcker, som både bjuder på ett avancerat språk och inblick i svensk socialhistoria?
Jag tycker att det är fel att se allt svart eller vitt. Barn måste få läsa böcker de finner roliga för att vilja läsa mera, annars finns det risk för att läslusten släcks. Bara för att man läser böcker av lägre litterär kvalitet under en period i livet, behöver det inte betyda att man kommer göra det resten av livet. Tvärtom kan den lättsamma och fängslande kiosklitteraturen, t ex Blytons böcker Ann, Dick, Julian, George och Tim, vara en inkörsport till att man börjar läsa andra böcker med högre litterärt värde. Om man får ett varnade finger av vuxna när man slår upp en Fembok kan det leda till att man tappar intresset för böcker och slutar läsa helt. Sedan hindrar det inte att föräldrar kan rekommendera böcker till sina barn som har högre litterärt värde, men att peta för mycket i barnens val av litteratur stjälper mer än det hjälper.
Nej låt barnen hitta sin egen väg till bokintresset...
Så varför har Blytons böcker fängslat generationer av barn sedan 40-talet? Några av anledningarna kan vara:
- De är spännande
- De är lättlästa.
- Böckerna är korta med många kapitlen
- Miljöerna är tagen från verkligheten med med spännande och romantiska inslag som spinner i väg med läsarnas fantasi. Vem vill inte ha en egen ö som George? (T ex Fem söker en skatt, Fem på rymmarstråt m.f) Besöka Smugglarnästet med sina många katakomber (Fem på smugglarjakt) leta hemliga lönngångar i Kirringården (Fem på nya äventyr) eller gå på internatskola som Femgänget gör?
- Huvudpersonerna har olika egenskaper och ger läsaren möjligheter att identifiera sig någon, samt hitta sin förebild.
måndag 8 oktober 2012
Att flytta ut myndigheter till förorten löser inga problem
För att stärka Järvalyftets arbete i att skapa fler arbetstillfällen vill Folkpartiet driva på för att flytta delar av Stockholms stads förvaltning och någon statlig myndighet till områden som Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Husby eller Akalla. En statlig myndighet höjer områdets status och visar att alla delar av Stockholm är viktiga.
torsdag 4 oktober 2012
Smart drag av IKEA att ta bort kvinnorna från katalogen!
Jag förstår inte att folk tycker detta är så upprörande. I Saudiarabien har kvinnan en svag ställning och lever under förtryck. Helt logiskt att IKEA väljer att ta bort kvinnorna från katalogen när den ska lanseras i Saudiarabien. Om de kört på i sann Svensk PK anda, utan att anpassa sig till den kulturen man ska sälja varor i, hade de gått miste om vinst. Man måste acceptera att andra länder inte kommit lika långt i kvinnokampen och en katalog innehållande frigjorda lättklädda kvinnor som rimmar illa med landets seder och normer, inte är bra marknadsföring för möblerna.