onsdag 17 oktober 2012

Kunskapskrav för att söka GMU

Tidigare i år la Försvarsmakten fram ett förslag som gick ut på att slopa kravet på fullgjord gymnasieutbildning för att vara behörig till att söka GMU (grundläggande militär utbildning, som ersatt allmän värnplikt). Nu skulle det räcka med att endast ha avslutat årskurs 9 i grundskolan och ha godkända betyg i svenska, engelska och matematik.

Ett flertal personer inom Försvarsmaktens organisation höjde sina kritiska röster och ifrågasatte förslaget. Lars Fresk påpekar att möjligheterna försvåras att göra karriär inom det militära, då det krävs avslutad gymnasieutbildning för att kunna söka till officersprogrammet. En sergeant som vill vara anonym säger så här till SvD:
Det räcker inte med att kunna läsa svenska, på gymnasiet lär man sig analysera och förstå en text. En soldat måste kunna förstå innebörden i en säkerhetsinstruktion - det är fråga om liv eller död. Grundskolematte räcker inte i artilleri-, ingenjörs eller luftvärnsförband. En svensk soldat med en 16-årings samhälls- och språkkunskaper som missförstår eller fattar fel beslut i Afghanistan kan få helt katastrofala följder.
 
Det här tycker jag sammanfattar väldigt bra varför det är en mycket dålig idé att sänka kunskapskraven för GMU. Det är viktigt att inte se soldatens arbetsuppgifter som enbart praktiska, där psykisk stabilitet och fysisk styrka är viktiga egenskaper, utan att det även krävs teoretiska grundkunskaper inom olika områden för att kunna klara yrket.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar