tisdag 16 oktober 2012

Om namnvalet Estelle


Hennes kungliga höghet Estelle, prinsessa av Sverige. Hertiginna av Östergötland.
Estelle Silvia Ewa Mary

När den nyfödda prinsessas namn offentliggjordes 24 februari 2012 var det många som höjde ögonbrynet. Gamla drottningnamn som Desirée, Kristina och Alice vilka ofta står som förebild när flickor av kunglig börd skall namnes i Sverige, ratades. I stället var det Estelle Manville, som 1928 gifte sig med Folke Bernadotte, som var förebild när man valde namn till den nyaste medlem i ätten Bernadotte.

Namnvalet Estelle markerar att kronprinsessan än en gång tar avstånd ifrån alla traditioner och de förväntningar som finns kopplade till att vara en medlem av en kungafamilj. Victoria skiter fullständigt i vad som passar sig och vad som kan leda till en besvikelse för familjen eller nationen.

Victoria går sin egna väg. Återigen understryker hon att det finns en människa med känslor bakom den prestigefyllda titeln kronprinsessa, en människa som kan se bortom alla förväntningar och fatta egna beslut. Kärleken fann hon i en lantis ifrån Ockelbo, nämligen Daniel Westling. Deras gemensamma barn, får namnet Estelle. Både val av partner och namnval till barn är starkt sammanknyta med kungafamiljens och nationens förväntningar.  
I båda fallen blev många besvikna, men Victoria verkar ju vara lycklig och nöjd med sitt val av livspartner och dotterns namn...




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar