tisdag 30 oktober 2012

Inte synd om unga med höga bolån

DN Ekonomi har publicerat en snyftartikel som säger att unga människor i åldern 18-35 har höga bolån och då är det främst unga i storstäderna man syftar på. Främst är det människor som lånat pengar till bostadsrätt i Stockholm som har högst bostadsskulder.

Att ha en hög bostadsskuldinnebär en stor risk och det kan bli problem om något oförutsett händer, som att man blir av med jobbet eller blir långtidssjukskriven, säger Roland Sigbladh marknadschef på UC. SEB:s privatekonom Gunilla Nyström håller med Sigbladh om att unga är en utsatt grupp, och hon förklarar lite närmare att unga i början av karriären har låga löner och oftast inte har någon buffert.

Det är rätt fascinerande att en privatekonom på SEB häver ut sig detta. Borde inte hon, som privatekonom ge unga människor rådet att vänta med att köpa bostadsrätt tills de faktiskt har pengarna som krävas, dvs en bra lön och ett rejält sparkapital? I stället ger hon alla unga offerrollen, och tycker att det är förståligt att man köper en bostad för lånade pengar, de har fallit offer för den stora bostadsbristen i Stockholm. Hon menar att sårbarheten främst ligger i att flera saker kan hända samtidigt: Att man blir av med jobbet, räntan höjs och att man tvingas sälja samtidigt som priserna faller.

Anns svar på detta är: PLANERING! Ska man skuldsätta sig för flera miljoner kronor måste man förstå vad det innebär. Man kan inte sitta och skylla ifrån sig på att det inträffat en massa oförutsedda saker i ens liv när man inte har pengar och lånet ska betalas av.  Man måste kunna ta ansvar för sina val i livet! Man drar inte på sig stora bolån som man inte har ekonomi för att kunna betala av, oberoende på om allt rullar på som det ska, eller att massa negativa saker händer samtidigt.

Ett smart drag är att börja med att hyra en lägenhet, och spara sedan ihop de pengar som krävs för att kunna skaffa en bostadsrätt. Och till alla som gnäller på att det är så lång kö till hyresrätterna i Stockholm säger jag baraha framförhållning och ställ er i kön redan som 18 åring och det är absolut aldrig försent för att ställa upp sig.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar