fredag 19 oktober 2012

Det ÄR betygen som gör soldaten

Johanne Hildebrandt SvD har gjort ett inlägg i debatten om vilka förkunskapskrav som ska krävas för att kunna söka GMU, grundläggande millitär utbildning. Hennes debattinlägg går att läsa här.

Hildebrandt tycker att det är ett bra förslag att det endast ska krävas grundskoleutbildning för att kunna söka till GMU eftersom det enligt henne inte är betygen som gör soldaten. Hon fortsätter sin argumentation med : Soldatyrket är dessutom speciellt eftersom det kräver styrka, uthållighet, mod och stabilt psyke, egenskaper man sannerligen inte kan läsa sig till.

Hildebrandt försöker belysa klassperspektivet: Dessutom är det viktigt att försvarsmakten skapar sig en folkförankring och då kan man knappast exkludera vissa grupper i samhället.

I vilket parallellt universum lever du i Johanne Hilderbrandt? Du verkar inte veta vad en soldat "gör på jobbet" och vilka kvalifikationer som kräva för att utföra arbetet på ett bra sätt. Att tro att egenskaper som styrka, mod, uthållighet och stabilt psyke är det enda som avgör om man blir en bra soldat, är väldigt naivt. Förutom de nämna egenskaperna krävs det även goda språkkunskaper, kunskaper om kulturer, teknik och analysförmåga för att bli en duglig soldat.

Som en sergeant sa till Svd i en annan artikel som rör ämnet:
Det räcker inte med att kunna läsa svenska, på gymnasiet lär man sig analysera och förstå en text. En soldat måste kunna förstå innebörden i en säkerhetsinstruktion - det är fråga om liv eller död. Grundskolematte räcker inte i artilleri-, ingenjörs eller luftvärnsförband. En svensk soldat med en 16-årings samhälls- och språkkunskaper som missförstår eller fattar fel beslut i Afghanistan kan få helt katastrofala följder

Kommer vi sedan till klassperspektivet. "Försvarsmakten ska skapa sig folkförankring". Menar Hildebrandt att folkförankring betyder att underklassen och arbetarklassens skoltrötta söner ska luras till ett farligt yrke som ger bestående men för livet, medan de övre samhällskikten skaffar sig bildning och ett yrke långt borta från Afghanistans blodiga strider? För hur är det, handen på hjärtat, är det verkligen pojkar ur socialgrupp 1 och 2 som inte orkar gå gymnasiet och kanske skulle lockas av att bli soldat, efter att fått inspiration av spelet Call of duty. Nej skulle inte tro det.  

Behåll kunskaskraven som de är idag.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar