tisdag 21 augusti 2012

En årslön på banken är ett uppnåeligt mål för alla

I DN ekonomi finns en artikel som handlar om att  svenskar i allmänhet är dålig på att lägga undan pengar. Man blir chockad men inte förvånad när man läser att var fjärde person som deltog i undersökningsgruppen har en buffert på under 10 000 kr på banken. Undersökningen visade också att det inte bara är låginkomsttagare som inte kan lägga undan pengar. Det fanns även människor som räknas som högavlönade som inte hade speciellt höga summor sparande.

Vad är då slutsatsen av detta? Jo att människor i Sverige inte prioriterar sparande. I stället för att lägga undan pengar till oförutsedda utgifter, väljer man att konsumera på onödiga saker som man egentligen inte behöver. Man lever utanför sina ekonomiska ramar, och unnar sig saker man egentligen inte har råd med. Många förblindas av den konsumtionshets som finns i dagens samhälle och glömmer helt bort att de inte har de ekonomi som krävs för att kunna leva det liv de gör.

Anne Wibble (FP) svensk finansminister mellan åren 1991-1994 sa de omtalade orden "alla svenskar borde ha en årslön på banken". Detta ifrågasattes, för det ansågs vara ett orealistiskt mål för många. Själv förstår jag inte vad som är så orealistiskt med att ha en årslön sparad på banken?! Jag tycker det är ett sunt sätt att se på en privatpersons ekonomi och den frihet och trygghet det innebär att ha den summan sparad. Det handlar hela tiden om att prioritera! Sluta slösa pengar på onödiga saker, lev inte över dina ekonomiska resurser, satsa istället på att planera din ekonomi och lägga undan pengar, så ska du se att du också har en årslön liggande på sparkontot inom den närmaste framtiden!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar