tisdag 28 augusti 2012

Mobbning år 2012 – via internet


DN publicerade ett par dystra artiklar om nätmobbnings utbredning bland barn. Bland 10 åringarna är det så mycket som 16 % som någon gång upplevt nätmobbning. Det är å ena sidan skrämmande att så små barn blir utsatta för någon som främst varit ett problem bland tonåringar. Men å andra sidan kan man också se det som något naturligt, med tanke på att internetanvändandet sjunkit i åldrarna.

Jag ställer mig frågan varför skolorna är så passiva till detta problem?! Det är 2012 nu, i stort sett var enda barn har tillgång till en dator eller mobiltelefon med internetuppkoppling, och väldigt många finns registrerade på olika sociala nätverk. Det här betyder givetvis att alla elakheter barnen utsätter varandra för inte längre stannar på skolgården. Det är klart att konflikter, bråk och trakasserier följer med på internet.

Skolorna måste bli bättre på att hantera internetrelaterad mobbning. Jag tycker att det är väldigt 90-tal att säga att internetmobbning är ett problem som främst sker utanför skolan. I dag har i stort sett alla elever tillgång till datorer under skoldagen. Och i och med smartphones har man tillgång till internet i mobilen. Det här betyder att barn har goda möjligheter att skriva kränkande saker till varandra även under dagtid, dvs skoltid.

Till att börja med måste de vuxna prata med barnen och få dem att förstå att mobbning på internet är lika grovt som mobbning på skolgården. Jag tror att det är viktigt att man tydliggör för barn att man kan polisanmälas om man skriver elaka saker eller publicerar nedvärderande bilder på någon mot dennes vilja. Det handlar om att försöka utveckla barns konsekvenstänk. Allt man gör på nätet kan spåras. Det är nog många barn inte medvetna om.

Förr i tiden räckte det med att lärare befann sig i elevernas fysiska vardag, för att försöka förhindra mobbning. I dag måste skolpersonalen ut på internet också. Kanske skulle lärarna ha rastvakt på facebook också? Jag tycker att man som lärare skulle ha en användare på de sociala nätverk där barnen befinner sig, där man håller kontakt med elever och föräldrar.   Samt att man håller sig uppdatera om vilka sidor som eleverna håller till tex spelsajter mf. Där kollar man sedan av vilken ton som råder mellan barnen och om man ser något olämpligt går man in och säger ifrån.

Självklart är det inte bara lärare som ska lära och kontrollera barnen.  Det är klart att barnens föräldrar också har ansvar för att berätta för sitt barn om internet, vilka faror som kan finnas samt uppförandekoder.  Dagens föräldrar behöver vara närvarande i barnens liv på ett annat sätt än tidigare generationer. Förutom att man som förr bryr sig om barnets fysiska vardag med allt vad det innebär, så bör man även vara närvarande i barnets digitala vardag.

Ska man kunna bekämpa mobbning via internet så måste man vara delaktiga i barnens digitala vardag på samma sätt som vi är det i deras fysiska verklighet. Dags att vakna, det är 2012 och inte 1997, steget mellan fysisk och digital verklighet har krympt. Det krävs ett moderna  sätt att bekämpa nätmobbning!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar