lördag 25 augusti 2012

Ett offer, en förövare, är det så enkelt?

En grupp pojkar i det lilla samhället Forserum i Småland har under de senaste veckor trakasserat ortens Somalier. Man har vandaliserat Somaliska föreningen, ropat glåpord och utövat fysiskt våld mot människor med rötter från Somalia.

Vad beror detta uppblossade hat, i Forserum på? Det gäng pojkar i åldern 17-22 är sedan tidigare kända hos polisen och är ”struliga personer” sedan barnsben. De har under sin uppväxt fram till i dag ställt till med problem i Forserum. De är alltså tungt kriminella och just nu råkar det vara Somalierna de riktat in sig på. Men vad har fått pojkarnas hat att eskalera? Är det helt oprovocerat? Har de varit någon form av uppgörelse mellan detta pojkgäng och unga somaliska pojkar? Tidningarna talar tyst om det… Varför?

Ingen tidning verkar villa gå till botten med problemet, vad som verkligen ligger bakom det som nu händer i Forserum. Det enda man målar upp är offer och förövare. Är det så enkelt? Skulle inte tror det! Jag tror det är mycket mer komplicerat än den historia som blåses upp i tidningen.

Jag vill slutligen pointera att jag anser att dessa trakasserier är groteska och något som absolut inte ska få förekomma. Att en grupp människor inte vågar låta sina barn gå till skolan pga rädsla för trakasserier är fruktansvärt.   Dock tror jag inte att det är så enkelt som tidningarna gör det, en grupp som pekas ut som offer och en som blir förövare!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar