onsdag 12 december 2012

55 timmar lång förlossning på Höglandssjukhuset i Eksjö

Höglandssjukhusets i Eksjö (Jönköpings landsting) har en av de lägsta kejsarsnittsfrekvenserna i hela Sverige. Frågan är om det verkligen är något positivt? Är det rätt att neka en kvinna kejsarsnitt till varje pris? Har en kvinna så lågt värde att hon inte under några omständigheter ska få bestämma över sin kropp?

Johanna Svensson och Alfred Svärd väntade barn till maj 2011 och båda två hade sett fram emot förlossningen och det kommande barnet. Det blev dock inte som de tänkt sig. När de kom till Höglandssjukhuset i Eksjö började mardrömmen. Förlossningen blev långdragen och läkaren nekade Johanna kejsarsnitt, eftersom han ansåg att kvinnor skulle föda vaginalt. Efter en brutal förlossning på 55 timmar föddes äntligen deras barn - döfött, något man kunnat undvika om man gjort kejsarsnitt.

En fruktansvärt tragisk historia för paret och deras anhöriga. Man kan fråga sig hur en läkare år 2011 kan göra så här grova misstag. Lite komiskt att en manlig läkare pratar om att alla kvinnor ska föda vaginalt. Det är lätt att snacka om man är man...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar