söndag 23 december 2012

Niqab på förskolepersonal?

Är det passande att bära niqab om man arbetar i en svensk förskola?

År 2009 ville Alia Khalifa som bär niqab (heltäckande slöja som endast visar ögonen) läsa till barnskötare. Hon nekades plats på Åsö vuxengymnasiums 1:åriga barnskötarutbildning , eftersom skolan hade en regel som sade att eleverna inte fick bära plagg som täcker ansiktet. Alia fick besked att hon inte kunde gå utbildningen så länge hon bar niqab. Alia svarade med att Do anmäla Stockholm stad. 1 december 2010 meddelade Do att Alia Khalifa blivit diskriminerad och att hon har rätt att gå utbildningen. Beslutet ger  alltså kvinnor med niqab rätt att arbeta i förskolor i Sverige. 

Det finns många negativ konsekvenser med detta beslut anser jag. Framför allt handlar det om förskolebarnens möjlighet att  kommunicera med förskolepersonalen. Eftersom niqab döljer allt utom ögonen, försvårar det möjligheten att läsa av ickeverbala signalerna. Mänsklig kommunikation vid personliga möte består av tre olika delar, nämligen: kroppspråk, röstkvalitet och ord. Kroppsspråk dvs ickeverbala signaler, som gester och ansiktsuttryck står för över 50% av kommunikationen och är alltså oerhört viktig för att ett budskap ska nå fram. Den direkta kommunikationen mellan förskolepersonal och barn försvåras  alltså när möjligheten att läsa av ickeverbala signaler tas bort. Barns möjlighet att utveckla sin förmåga att läsa av ickeverbala signaler försvåras om personalen bär niqab, ytterligare en negativ konsekvens av beslutet. 

Det spelar alltså inte någon roll om Alia Khalifa fick MVG i kursen kommunikation. Hennes goda kommunikativa förmåga kommer ändå inte nå fram så länge hon bär niqab.


Artiklar i debatten om Alia Kahlifa och niqab i skolan:

Lotta Edholm skolborgarådet : vi kommer att överklaga om do vil tillåta niqab i skolan

Det här med niqab på jobbet

Do bad henne mörka slutsts

Jag kan inte hävda rätten att gå i bikini i moskén

Med täckta ansikte kan vi inte mötas

Förbud mot niqab strider mot diskrimineringslagen

 För mig känns det rätt att täcka ansiktet

Niqab utreds ytterligare

Niqab: dolt ansikte är inte något för pedagoger

Ta av slöjan eller sluta skolan

Ingen elev bär niqab i vuxenskolan

Alia får inte bära niqab i skolan (TV4)

Inte självklart med niqab i skolan (SR)

Alia Khalifa: Förbjud mig inte att vara mig själv

1 kommentar:

  1. Vettigt och bra uttryckt! Fast inte så aktuellt med våra barnbarn, i innerstaden. Men däremot för mina anhöriga i stadens vård- och omsorgsboenden. Där de boende i 80-årsåldern och däröver kan bli vettskrämda av den (outbildade?) "vårdpersonal" med niqab som Attendo skickar in.

    SvaraRadera