tisdag 4 december 2012

Vem ska få bli blodgivare i Sverige?

Män som har sex med män fick bli blodgivare först år 2010 och detta efter att ha uppnåt kriteriet att de inte haft sex på 12 månader.Under pridefestivalen 2012 gick Centerpartiet med Annie Lööf i spetsen ut med att de vill slopa reglerna om 12 månaders sexuell avhållsamhet för att bli blodgivare för män som har sex med män. Man ansåg att denna regel kan vara diskriminerande mot hbt-personer.

Detta går alltså Centerpartiet ut med trots att undersökningar visar att hiv smittan är mer utbredd bland homosexuella män än andra grupper i Sverige. Förekomsten av hiv är 80 gånger högre i gruppen män som har sex med män  i jämförelse med befolkningen i övrigt. Socialstyrelsen har räknat ut att det är 50 % större risk att man har hiv viruset om man tillhör gruppen män som har sex med män.

I Sverige ska PK kappan på i alla väder, för alla ska med hela tiden. Konsekvenser och risker bortser man från. Allt och lite till kan vara diskriminering i SverigeDessa regler tycker jag är medicinskt motiverade och faller inte under diskrimineringslagen. Det handlar om så känsliga saker som att människor kan riskera att få hiv, men ändå ska pk kappan på. År1985 var senaste gången någon smittades av hiv genom blodtransfusion, vilket tyder på att gällande reglerna kring blodgivning fungerar utmärkt. Man ska inte ändra på något som fungerar bra utan att ha vetenskapliga bevis för att förändringarna innebär något positivt.

Andra äldre artiklar i debatten om blodgivning för män som har sex med män:
Stora grupper utestängs som blodgivare
Nej till homosexuella blodgivare
Landsting vill stoppa ny grupp av blodgivare
Även bögar får bli blodgivare
Trotsar beslut om blodgiving
Kd vill behålla karenstid för homosexuella män
Även homosexuella män får bli blodgivare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar