onsdag 5 december 2012

Könsneutrala äktenskap

Först år 1944 avkriminaliserades sex mellan personer av samma kön, då homosexualitet sågs som ett brott. Nu beskrev man istället bi- och homosexualitet som ett sjukdomstillstånd och först 1979 togs diagnosen bort.  Homosexuellas rättigheter har debatterats flitigt sedan mitten av 1950-talet. Redan 1953 höjdes rösten för homosexuellas rätt att gifta sig, något som röstades igenom av Sveriges riksdag 56 år senare, dvs 2009. Från och med 1 maj 2009  får homosexuella gifta sig.

Homosexuellas rättighet att få gifta sig i kyrkan var också en fråga som lyftes. Det blev en känsloladdad debatt där ena sidan sa nej med bland annat argument som att äktenskapet var heligt och endast syftade på föreningen mellan man och kvinna, medan andra sa ja och menade att alla människor är lika mycket värda i Guds ögon och gärna ville bjuda in homosexuella i kyrkans gemenskap.

Jag tycker att det är bra att Riksdagen röstade igenom förslaget om könsneutrala äktenskap, och att Svenska kyrkan följde med på tåget och tillät kyrklig vigsel för homosexuella (beslutet fattades i oktober 2009 och från och med 1 november 2009 tillämpades de nya reglerna). Vi lever på 2000-talet, acceptans och öppenhet är väldigt kännetecknande för detta århundrades början. Samhället är moget för könsneutrala äktenskap.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar