lördag 22 december 2012

Disney klipper i kortfilmen i jultomtens verkstad

Kortfilmen i jultomtens verkstad (original Santas Workshop från 1932) ingår i Kalle Ankas jul och sänds i Sverige och många andra länder på julafton. I år har Disney valt att klippa bort ett par sekvenser, där man anspelar på stereotypa bilder av svarta och judar. Den svarta dockan som får ett OK i baken samt en äldre herre med skägg i grön frack som gör en kosackdans är i årets version av Kalle Ankas jul bortklippta.

Hela Sverige fick spader när nyheten nådde dem att vissa sekvenser från i tomtens verkstad skulle vara bortklippt i år 2012 versions av Kalle Ankas jul. En livlig debatt bröt ut, där de flesta anser att det är fel att klippa i kortfilmen och att man var trött på Sveriges eviga PK hets.

Några viktiga detaljer måste lyftas fram:
  1. Det är inte SVT (som sänder Kalle Ankas jul) som beslutat att klippa bort sekvenserna utan det är det Disney. Sverige har inte något att säga till om, det är lika för alla länder som sänder Kalle Ankas jul. Det är alltså inte Sverige som försöker plocka PK poäng,  det är Disney. Företaget har ambitioner att anpassa Kalle Ankas jul från 1930-talet till 2000-talet och andra delar av världen, säger dem själva. SVT har även gått ut och sagt att det inte är tekniskt möjligt att visa en oklippt version. Så sluta gnäll på SVT !
  2. Det är inte första gången man tar bor dessa scener ur kortfilmen i jultomtens verkstad. Från 1960-1982 visades inte dessa scener i Sveriges version av Kalle Ankas jul, källa. Då man redan då ansåg att dessa sekvenser var nidbilder av svarta och judar. Av någon okänd anledning valde man att lägga till den svarta dockan och juden från år 1983 och har fram tills 2011 funnits med.
  3. Det är inte bara i kortfilmen i jultomtens verkstad som man har klippt bort olämpligt innehåll, även andra filmer som ingår i Kalle Ankas jul är omklippta.  T ex i Kalle Anka i djungeln har man valt att klippa bort  sekvenser som anses för våldsamma. Varför reagerar folk inte på detta?
Det intressanta tycker jag är att de aktuella sekvenser varit borttagna förut, av exakt samma anledning som man nu väljer att ta bort dem igen. Varför har inte någon reagerat på detta tidigare? och alla andra klippningar?

Jämför man den vita blonda dockan och den svarta dockan som finns med i kortfilmen i jultomtens verkstad ser man en stor skillnad på hur de tecknas. Den vita dockan är en avbild av en människa och den svarta dockan liknar mer ett djur än som en människa. Se själv, vad tycker ni?




Är det här den bilden av vita och svarta man ska förmedla till barn år 2012?

2 kommentarer:

  1. Varför tar man inte bort tjuren Ferdinand? Något mer förljuget får man leta efter. Ferdinands kompisar tävlar om att få bli uttagna till att torteras till döds på tjurfäktningsarenan. Det förvånar mig att inte detta avsnitt har tagits bort för länge sedan. Tomas

    SvaraRadera
    Svar
    1. herregud vilken mes du är, kan du kolla på någonting utan att din pk hjärna blir galen

      Radera