onsdag 12 december 2012

Fotbollsakademier = lurar unga pojkar?

Jakten på nya fotbollstalanger pågår ständigt. Det är många klubbars våta dröm att vaska fram en ny Zlatan, vilket skulle innebära stora ekonomisk vinst för klubben. I dag är det vanligt att större fotbollsklubbar har så kallade fotbollsakademier, vilket är ett samarbete mellan fotbollsklubben och stadens skolor och upplägget går ut på att låta talangfyllda barn- och ungdomar träna fotboll på skoltid. Målet för klubbarna är att få en bred rekryteringsbas till sin klubbs A-lag. De yngsta barnen som rekryteras till fotbollsakademierna är så unga som 10 år gamla och verksamheten finns sedan ända upp till gymnasienivå.

Akademierna vänder sig främst till pojkar, men det finns även fotbollsakademier för flickor. Akademiernas elever är alltså till större delen pojkar, många med invandrarbakgrund, och alla bär på samma dröm, att en dag bli fotbollsproffs. Kanske är man inte så duktig i skolan och hoppas på att kunna gå den enkla vägen till pengar och berömmelse.  Dessa barn och ungdomar satsar allt på ett kort och hoppas på att få utdelning en dag. Men hur många når målet, att få en karriär som framgångsrik fotbollsspelare?
Det väldigt få pojkar som lyckas förverkliga sin dröm. Enligt centrum för idrottsforskning når endast 0,02 % av alla pojkar i en årskull allsvenskan och ännu färre slår igenom internationellt . Det betyder att det är en hel del pojkar både inom de olika fotbollsakademierna (och i vanliga fotbollsklubbar) som aldrig kommer se skymten av ett proffskontrakt. Var finns föräldrarna frågar jag mig? Hur kan man gå med på att sin son ska få spela fotboll på lektionstid istället för att gå riktiga lektioner? Med största sannolikhet kommer han inte att bli någon fotbollsstjärna. Vad händer med de pojkar som satsat allt kort på fotbollen, men misslyckats? Vilken framtid har de att vänta sig? Föräldrar ta ert ansvar, att uppmuntra er son att vara med i en fotbollsakademi är att lura honom att tro att han ska nå rikedom och berömmelse!  

Artiklar i ämnet





















2 kommentarer:

  1. Hej
    Detta är mycket ett Stockholms problem. Stockholms distriktet har enligt min mening en väldigt speciell situation som tyvärr speglar sig på ungdomsspelare i distriktet. Hur många spelare från Stockholm spelar i dagens landslag ? ( 1 ) Stockholms fotbollsförbund kliar sig i huvudet och undrar varför ? Enligt min mening är det inte fel på spelarna utan det är stor klubbarna som förstör hela ungdomsverksamheterna i Stockholms distriktet. Ett av de stora problemen är att de saknas kvalificerade ledare och tränare och framförallt kvalificerade personer på de viktiga posterna såsom sportchefer och ungdomsansvariga i de olika sektionerna. Man borde lära av ishockeyn i Sverige som verkligen ligger långt före och är betydligt mer kvalificerade för uppgifterna. Det är som att bygga företag ,börja uppifrån, har man dålig ledning så blir det lika dåligt neråt i verksamheten. Som man brukar uttrycka det "skiten rinner neråt " .Flera av storklubbarna har chefer på dessa viktiga poster som är " orörliga " oantastbara vilket gör att det händer ingenting år efter år. Man går ut och säger vi ska bli Nordens bästa klubb på ungdomsverksamhet. Vem kontrollerar detta ? Man ger ut statistik som egentligen inter säger ett enda dugg. Frågan är hur mår spelarna ? Hur mår verksamheten ? Jag har själv varit ungdomsledare i flera storklubbar och jag har nästan ALDRIG sett dessa personer ute på planerna i verksamheten. Hur ska man då veta hur verksamheten mår ? Det är också väldigt svårt att få fram synpunkter ,för detta är en "skyddad verkstad " Alla i dessa kretsar skyddar varandra och utanför denna krets är det svårt att få fram synpunkter. Det enda dessa personer är rädda för är tidningarna. Det finns massor mer att säga i ämnet, men för att få förändringar skulle man börja i topparna av dessa verksamheter ,lära av andra sporter. En stor bit är också att man har inte tålamod i utvecklingen av spelare. Man skall födas som stjärna i Stockholm annars petas man, trots denna inställning så får man inte fram de bästa spelarna i landet ,då borde man tänka om, eller ?
    En eldsjäl( lagledare) som släckts

    Peter

    SvaraRadera
  2. Ann, snubblade på din sida när jag sökte info om fotbollsakademier. Tycker du har en väldigt snäv syn på detta ämne. Hur många av dessa killar med invandrarbakgrund hade ens gått klart skolan om det inte varit för passionen att satsa på fotbollen? Hur många hade istället hamnat i kriminalitet? Vad är det som säger att läsa mer timmar i något annat ämne skulle vara bättre än att träna fotboll? Jag är rätt insatt i Jönköpings Södras akademi arbete och det handlar om så mycket mer än att ta fram den nya Zlatan. Det handlar lika mycket om att få människor att växa och utvecklas. Hur många med drömmar att t.ex. bli en framgångsrik affärsman, jurist, ekonom lägger flera år på en utbildning för att sen märka att nålsögat är väldigt litet för att nå toppen. Nu kan det va annorlunda i storstadsakademierna men i vilket fall så tycker jag du har en väldigt trång syn på vad en bra utbildning är och vad en bra utbildning ska innehålla.

    Tack för mig.

    SvaraRadera