lördag 8 december 2012

Mediecirkusen kring f.d hockeymorsans överdrivna insändare i Gefle dagblad

I en insändare i Gefle dagblad, undertecknad f.d hockeymorsan, berättas det att hennes 8 årige son blivit petad från hockeylaget han spelat tillsammans med i 4 år. Anledningen till detta är enligt henne, att laget har gått upp i en högre serie och att sonen inte har talang nog för att kunna spela i laget, när nivån på motståndet höjs. Föreningen skrev även dem en insändare till tidningen, för att ge f.d hockeymorsan ett svar på  sitt agerande. Här berättar man att den aktuella pojken är född 2004 och har fram tills nu spelat i ett lag med äldre pojkar, eftersom det saknats ett lag för hans åldersgrupp. Nu har dock ett lag för 04:or startat och han har blivit erbjuden en plats där. För att få rätt nivåanpassad träning och för att utvecklas så mycket som möjligt har klubben gjort bedömningen att pojken borde spela i det nystartade laget för 04:or. Föreningen betonar att deras ambitioner är att barnen ska spela i den åldersgrupp där de hör hemma. Pojken har alltså inte blivit petad, utan har bara erbjudits plats i ett lag i rätt åldersgrupp.

Den här historien har blåst upp i media till f.d hockeymorsans fördel. Den stora syndabocken har blivit idrottsföreningen och det är väldigt få som ens reflekterar över att f.d hockeymorsan utelämnar viss fakta, utan har bara tagit med de uppgifter som bidrar till en bra snyfthistoria. Aftonbladet publicerade kort efter att f.d hockeymorsans insändare kom, en artikel där en annan version av händelsen presenterats med mer och fördjupad fakta om vad som hänt. Här framkommer att pojkens pappa och tränare har haft flera samtal om pojkens hockeyspelande och kommit överrens om att pojken bör spela med 04 laget för att få bäst träning och utvecklingsmöjligheter. Pappan verkar mest tycka att det är pinsamt med all uppståndelse och att pojkens mamma har överreagerat i sin insändare.
Nej jag tycker verkligen att denna f.d hockeymorsa borde ta sig en funderare på hennes egen inställning till sonens idrottande. I hennes insändare låter det snarare som att hon har höga idrottsambitioner för sonen och inte har några kunskaper om hur lagidrott fungerar. Har drömmen om att sonen ska bli Sveriges nästa Peter Forsberg tagit överhand? Det känns väldigt fel att utnyttja media, sälja en historia utan all fakta och dra igång ett onödigt mediapådrag. Gynnar verkligen detta pådrag din sons, f.d hockeymorsa?

Andra artiklar i samma ämne:

Petad åttaårings öde upprör

Här petas inga barn som vill spela hockey

Klubben backar tränarna efter ”petning” av 8-åring

1 kommentar: