fredag 7 december 2012

Toppolitikernas usla gymnasiebetyg och låga utbildning

Lärarnas Nyheter har publicerat några artiklar som redovisar den politiska elitens gymnasiebetyg samt vilken övrig utbildning de har. I internationell jämförelsen har Sveriges politiska toppskikt väldigt usla betyg och låg utbildning. Jag tycker personligen att det är pinsamt att se hur illa det är ställt med bildningen hos politikerna. Sveriges finansminister (Anders Borg) fick 1,0 i matte och hoppat av gymnasiet (?!). 

Jag anser dock att avsaknandet av högt betygsnitt är det minsta problemet utifrån det som framkommit av Lärarnas Nyheters artiklar. Gymnasiebetyg är inte allt utan det är viktigare att fokusera på vilka utbildningar de gått efter gymnasiet. Det som är mest skrämmande är att så många toppolitiker saknar relevant akademisk utbildning och arbetslivserfarenhet. Hur kan man få tjänsten som utbildningsminister (Jan Björklund) när man är utbildad major och saknar lärarexamen och flera års erfarenhet av att arbeta på olika positioner i skolan? 

Borde inte de grundläggande kraven för att få en ministerpost vara  att man har relevant akademisk utbildning kombinerat med flera års praktisk erfarenhet av att arbeta med frågor som finns inom sin ministerposts område?

Vi får hoppas på att den här trenden vänder. Samhället behöver högutbildade politiker som har relevanta arbetslivserfarenheter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar