lördag 1 december 2012

Jessica Ritzéns fattigbloggen

Går det att leva ett drägligt liv på socialbidrag?  Bör socialbidraget höjas?

År 2009 var det oroliga tider i Sverige, många hade förlorat jobbet och det spåddes ökad arbetslöshet inom de kommande åren. Jessica Ritzén, en journalist på Aftonbladet tyckte att socialbidraget var allt för lågt och valde att ta ställning i frågan genom att själv leva på socialbidrag i en månad för att visa hur omänskligt det var att leva på så lite pengar. Resultatet av denna månad i "fattigdom" publicerade hon i en blogg som kallades fattigbloggen, går det att leva på socialbidrag? Bloggen skrevs under 17/3-18/4 2009.

Bloggen blev ganska snart Aftonbladets mest lästa blogg och jag var en av dem som följden den när Ritzén skrev den. Hennes läsekrets bestod endera av de som helgonförklarade Ritzén och såg henne som en hjälte eller de som tyckte att hon var en pinsam pajas och ansåg att hennes blogg innehöll en massa gnäll och gav en dålig bild av livet på socialbidrag. Jag tillhörde kanske inte helt oväntat den sistnämnda kategorin.

Efter att ha följt fattigbloggen under en månad kände jag mig väldigt skeptisk till Ritzéns världsbild. Det är förvånande att en 38 årig högutbildad kvinna hade så dåliga kunskaper i ekonomi, snålt leverne och hur man gör mogna prioriteringar utifrån sin rådande livssituation. Hennes lön låg 2009 på  35 000 kr i månaden och hon hade inte något sparande?!?! 38 år och inte en krona sparad!?! Av att döma av hennes kunskaper skulle man kunna tro att hon var 18 år och inte 38 år !

Jessica Ritzén, vilken planet levde du på? Man blev helt matt av att läsa hennes pinsamma överdramatiseringar av hur det är att leva på en smalare budget än förut. Med tanke på vad hon lyfter fram som jobbigt med livet som fattig. Ritzén gnäller om att det är jobbigt att äta enkla matlådor, göra storkok, använda tvål och tandkräm tills förpackningar är slut, gå på kalas utan att ta med dyrpresent ( ett nyfött barn kan lika bra få något från ÖoB eftersom den inte fattar vad den får ändå, Jessica). Men trots allt detta gnäll har Jessica Ritzèn råd med att röka!?!

Nej Jessica Ritzèn socialbidraget borde inte höjas. Sveriges befolkningen borde lära sig att förstå att livet är hårt och att man bör vara beredd på oförutsedda saker kommer att hända. Därmed krävs det att man har ett sparande och att man inte lever över sina tillgångar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar