onsdag 28 november 2012

Vem bestämmer över barnens fritid? Om datorspelande

I dag spelar över 90 % av Sveriges barn datorspel. Det växande problemet med datorspelsberoende tas stänsigt upp i media. Oftas lyfts datorspel fram som ett dålig fritidsintresse för barn. Men vem har egentligen rätt att avgöra om datorspel är en bra sysselsättning?

Daniel Kardefelt- Winther doktorand i ämnet datorspelsberoende har gjort ett inlägg i debatten som går att läsa här. Han menar att vuxenvärldens negativa inställning till datorspel är kraftigt överdriven och att dagens spel är utformad så att man kan ha social interaktion medan man spelar.  Han frågar sig varför föräldrar gärna curlar sina barn så att de kan idrotta flera gånger i veckan men inte är intresserad av barnens datorspelande.

Vem ska ha makten över att bestämma vad barn ska göra på fritiden? Barnen? Föräldrar? Eller bägge parterna?

Trots att barn lär sig mycket av datorspel är det viktigt att man lär barn att ha olika fritidsintressen för deras utvecklings skull. När man spelar datorspel får man socialt umgänge med vänner, utvecklar din reaktionsförmåga och logiskt tänkande. Men det finns även andra förmågor som är viktiga för att klara sig bra i livet, som andra intressen kan utveckla. Tex :
Idrott: en aktiv livsstil har positiv inverkan på hälsan under hela livet. Röra på sig behöver nödvändigtvis inte vara att man spelar fotboll, utan kan lika gärna vara promenader, cykla, åka till badhuset eller spela  tennis.

Musik: att utöva ett instrument i unga år är intelektuellt stimmulerande på många plan.

Litteratur: att läsa böcker utveckar din språkliga förmåga positivt. Genom att läsa blir även ditt skriftspråk bättre. En god läsförståelse och  utvecklat skriftspråk har du stor nytta av i vuxenlivet.

Ett överdrivet fokus på ett fritidsintresse oberoende på om det är datorspel eller fotboll är aldrig bra. En balanserad fritid som ger möjlighet till att utöva olika aktiviteter är bäst, både för barn och vuxna.

Det är viktigt att man lär sina barn att skolan och läxor går före alla fritidsintressen. Anmärkningsvärt att en doktorand uttrycker sig på följande sätt:
Framförallt missar de helt att reflektera över de positiva saker som datorspel för med sig; saker som det kanske kan vara värt att offra lite läxtid för.

Det finns väl inget som är viktigare än att klara skolan bra och göra läxor? En dag växer du upup och då kommer du tvingas göra andra saker än att spela datorspel! Det kan ju vara bra om har avslutad skolgång, för en arbetsgivare vill nog inte anställa dig om du skriver i CV att du spelat datorspel under hela skolgången och därför inte fick fullständiga betyg. Och det spelar ingen roll att du lärt dig massor och varit social genom ditt spelande, framtida arbetsgivare vill ha andra meriter än datorspel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar