tisdag 20 november 2012

Spåra sina barn med hjälp av GPS

Övervakningssamhället går allt längre. I dag är det vanligt att föräldrar sätter GPS sändare på sina barn, så att de hela tiden kan kontrollera var barnen befinner sig. Dagens föräldrar är nervösa över alla faror som lurar ute i verkligheten och vill bygga bort sin oro med kontroll. Visst kan det hända saker med barn, men risken att de ska bli kidnappade, våldtagna eller mördade är minimal.

Var går egentligen gränsen för när man kränker barnets integritet? Hur påverkas barnets utveckling av att de vet om att mamma och pappa kontrollerar varje steg de tar? Det här borde man undersöka närmare. Hämmas utvecklingen till att bli en självständig människa genom ständig övervakning?

I DN får vi möta familjen Nikander som anammat den nya tekniken och spårar sina barn 13 år och 17 år gamla. Det har gått väldigt långt när man kontrollerar ett snart myndigt barn! En tonåring måste få friare tyglar och pröva sig fram. Kan tycka att det är konstigt att mamman gnäller över att hon blir orolig när sonen är ute till midnatt på vardagarna. Varför ställer man inte kravet att barnet ska komma hem tidigare?

Man får inte lita blint på den moderna tekniken. Oroliga föräldrar ska nog inte vara helt lugna. Det finns många sätt att omkringgå denna övervakning, genom att tex stänga av GPS:n i telefonen, ladda ner vissa appar som förstör möjligheten att spåra var telefonen befinner sig osv.

Det är bättre att utveckla en bra relation till sina barn så att man inte behöver spåra dem via GPS!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar