tisdag 20 november 2012

Hur man lägger upp sparandet till sina barn

Det är viktigt att man sparar pengar till sina barn under åren de växer upp. Allra helst bör man månadsspara, vilket många barnfamiljer gör i Sverige.

Det gäller att alltid tänka långsiktigt och taktiskt när det handlar om sparande till sina barn. I bland kanske det är bättre att sätta in pengarna på sparkontot än att man köper något åt barnet som denne har glädje av för stunden. En dopgåva är kanske bättre att få i form av aktier, fonder eller pengar på ett konto. På samma sätt som att det kanske är onödigt att släkt och vänner skämmer bort barnet med jättemånga presenter vid varje jul och födelsedag. I stället är det bättre om barnet får mindre presenter och får pengar på sitt sparkonto.

Man måste även tänka över hur man ska spara pengar. Det är inte helt optimalt att endast ha ett konto i barnets namn, eftersom barnet får tillgång till pengarna vid 18 års åldern. Vilket även DN tar upp. Privatekonomen Elisabeth Hedmark understryker att det är bra att spara i sitt eget namn och det håller jag med om.

Jag anser att ett bra sätt att lägga upp sparande till sina barn ser ut på följande sätt:

· Mamman och pappan lägger bägge undan en summa pengar i sina namn, dvs olika konton varje månad. Det är inte bra om föräldrarna lägger undan pengar på ett konto. Allt kan hända i livet och det är inte säkert att föräldrarna ens är ihop när barnet blir vuxet och ni vet ju hur det brukar bli när man skiljer sig...

· Ett konto bör öppnas i barnens namn och här sätter man in alla penningåvor barnet fått från släkt och vänner. Pengar som människor utanför familjen samlat ihop bör barnet själv få bestämma vad de ska användas till.

Man får också tänka på att upprätta ett testamente där man redogör för vem som ska ha rätt till pengarna på de olika kontona man upprättat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar