lördag 10 november 2012

Badhus har speciella öppettider för kvinnor

I dag blir det allt vanligare att badhus har öppet vissatider enbart för kvinnliga besökare. Detta på grund av att muslimska kvinnor inte kan vara avklädda inför en annan man än den de är gift med och därmed inte kan besöka ett badhus när det är öppet för alla.

Det är väldigt intressant att man använder ett religiöst argument för att badhuset enbart ska vara öppet för ett visst kön, med tanke på att Sverige är ett sekulariserat land. I många kommuner står det i dag fritt för föreningar att hyra badhuset vissa tider, och därmed skulle det finnas en möjlighet för en muslimsk kvinnoförering att hyra badhusets bassänger utifrån behov. Det är ett bra alternativ, men att hålla ett kommunalt badhus öppet för kvinnor vissa tider, och hänvisa till religion, är det verkligen förenligt med kommunallagen?

I Smålandsposten redovisas Haider Abbas medborgarförslag som går ut på att han anser att Växjö kommun ska bygga en bassäng enbart för kvinnor. Han menar att muslimska kvinnor allt för ofta blir sittande hemma med sina barn och skulle behöva aktivera sig. Har de inte något eget ansvar för att hitta aktiviteter som är förenligt med deras religion, herr Abbas? Alla andra i Sverige måste själva ta ansvar för att hitta något som passar dem utifrån smak och eventuella religiösa föreställningar.

Den här typen av anpassning av aktiviteter för människor från andra kulturer, föder bara mer främlingsfientlighet i Sverige, tyvärr. Det är dags att ta debatten om integration om vi inte vill ha Jimmie Åkesson som stadsminister 2022.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar