torsdag 22 november 2012

Kvotering av kvinnor inom polis- och brandmanskåren

I dag ska helst alla yrkeskategorier anställa ett jämnt antal av män och kvinnor – annars blir det orättvist mot den grupp som är underrepresenterad. Jag kan hålla med om att tanken är bra och att i de flesta yrken inte finns något hinder för att ha en jämn könsfördelning bland personalen.  Dock finns det vissa yrkeskårer jag tycker det är naturligt att större delen av personalen består av män, och jag syftar då på fysiskt krävande yrken, som till exempel polis eller brandman. Inom bägge dessa yrken har de under de senaste åren varit stora kampanjer för att locka kvinnliga sökande, för att visa att man är lagom PK.

Det har blivit känt att polishögskolan kvoterar in kvinnor på utbildningen, trots att det varit flera manliga sökande har ände 50 % av de antagna varit kvinnor. Det är beklagligt att detta får ske i dagens Sverige. Det är klart att det finns kvinnor i poliskåren som kan sköta sitt arbete lika bra som en man, om hon har den rätta fysiken finns det inte något som hindrar henne att sköta sitt jobb.  Men när man ser kvinnliga poliser på stan som är 155 cm långa och har en kropp som en outvecklad 14 åring, då känns det inte seriöst.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har stora planerför brandmansyrkets personal. I dag (2008-2009 när artiklarna skrevs) är endast 1 % av Sveriges brandmanskår kvinnor, och inom 5 år vill man att 40 % av deanställda ska vara kvinnor. Man menar att det finns ett problem i hur höga krav det är i styrketesten, ett moment går ut på att man ska klara 35 lyft med skivstång som väger 30 kg och detta har många kvinnor svårt att klara. 

Har man inte de fysiska kraven som krävs för att klara ett yrke t ex brandman eller polis, är man inte lämplig i det yrket. På samma sätt som att man måste vara duktig i biologi för att bli läkare, vara språkbegåvad för att bli tysklärare eller duktig på att dansa för att bli professionell dansare. Alla yrken kräver sina specialegenskaper hos den som ska utöva det. En av de egenskaper som utmärker en bra polis eller brandman är råstyra och god fysik därför bör styrketesten vara likvärdiga oberoende kön på den sökande. Samhället behöver inte inkompetenta poliser och brandmän som inte klarar av att sköta sina jobb på grund av bristande fysik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar