måndag 12 november 2012

Våra skitnödiga fasader mot omvärlden

I dag är det viktigt för människor att vara perfekta, i alla fall utåt sett ska man framstå som en lyckad människa. Dvs man ska ha en putsad fasad utåt. Helst ska man ha en fin utbildning och ha ett välbetalt arbete med stora karriärmöjligheter. Privat ska man leva jämställt, hälsosamt och miljömedvetet, med en vacker framgångsrik partner, och ha väluppfostrade och ambitiösa barn, som både är sportstjärnor och musikaliska under. Man ska bo i en välinredd villa, och givetvis ha ett fritidshus på landet. Vidare ska man helst göra minst 2-3 utlandsresor per år, så att barnen får bekanta sig med nya kulturer. För att bygga på den perfekta fasaden ytterligare, bör man ha minst ett par projekt att sysselsätta sig med, t ex att bygga ut verandan eller att måla om barnens lekstuga. Sitt perfekta liv ska man sedan dokumentera genom bilder, så att man lite då och då kan uppdatera Facebook och redogöra för sitt perfekt liv.

Lever man inte efter dessa regler finns det risk för att man framstår som misslyckad i andras ögon… tror man åtminstone.
Hur man egentligen mår är helt oväsentligt. Bakom alla putsade fasader döljer sig ofta väldigt stressade människor, som aldrig får chansen att koppla av, för att de är så upptagna med att skapa bilden av sitt perfekta liv.

Semestern som ska vara en tid av avkoppling och lugnare tempo har i dag förvandlats till kravfyllda dagar, där man ska arbeta med livsprojekt. SvD Näringsliv skriver enintressant artikel och problematiserar det faktum att människor i dag lever ien verklighet där allt går ut på att prestera och visa sig som perfekta införandra. Konsekvenserna av att aldrig kunna varva ner är att många lider av stressymptom, är deprimerade och får svåra sömnproblem. Människor borde stanna upp och verkligen fundera över vilket liv de vill leva, och om priset med ohälsa och sömnproblem verkligen är värt det…
Kanske kan man faktiskt leva ett lyckligt liv utan att slita ut sig. Det är du som väljer vilka vägar du vill gå i livet. Måste man göra som alla andra?   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar